2019-12-19 271 浏览
Omakase。其实每一位师傅都有自己嘅独特手法。而呢间鮨生贤嘅师傅手法系为老派师傅,近江户前手法。即使omakase 喺香港越开越多每间食嘅嘢同味道都会唔同😜😜如果原材料入得好新鲜嘅话,各种调味用嘅比例近会更小。而呢间师傅有时入嘅货,全港分钟得一至两间有。而佢就系其实一个😍😍 无论服务定食材,环境都真系一流。就连个餐牌都系师傅自己亲手写.日本人对饮食文化好讲究,无论入货切鱼拆骨腌制都系师傅一手包办。一个价钱真系食尽环境美食同埋心机❤️.今次食嘅系 (祥.鹤十八种) $1580+10%。如果呢个价钱食到咁多其他地方食唔到嘅食材,真系值得嘅。正常香港omakase 1000-3000不等都有。 .🍴鱼蛋花平时食茶碗蒸,上面粉红色𠮶旧鱼蛋。师傅就系将佢哋磨簿片之后晒干,食落去有d似鱿鱼干。.🍴 芋仔类似平时食嘅芋头,日本即系芋仔。佢地用左秘制既方法去腌。食落去有d似鲣鱼汁嘅味道?咸咸甜甜嘅感觉。几特别~.🍴 白虾酒渡白虾系全世界最细嘅剌身虾,愈细嘅虾系愈鲜甜🤤而酒渡系师傅用鲣鱼内脏自己腌制,味道浓厚。原来日本人好钟意将佢夹芝士食,黎送酒。.🍴 深海八爪鱼新鲜嘅八爪鱼,平时食𠮶啲系雪藏急冻嘅八
🍴鱼蛋花

🍴 芋仔

🍴 白虾酒渡

白虾系全世界最细嘅剌身虾,愈细嘅虾系愈鲜甜🤤
🍴 深海八爪鱼
新鲜嘅八爪鱼,平时食𠮶啲系雪藏急冻嘅八爪鱼会韧口,呢个完全唔会,好淋。系个口到咬好耐个味道仲系好浓
🍴 𩽾康鱼干

其他地方通常系卷埋一齐整到扎肉咁嘅样,然后切片上,呢度嘅师傅用自己嘅方法整,个样似系原只腌制。配上酸汁食,冇咁漏口,香而细滑😍

🍴 真蚝

呢个唔洗讲啦😜,大大只。配上酸汁食味道一流😍

🍴一号海胆

入口好鲜甜🤤,冇怪味。佢地个底系跟左d寿司饭海胆平时如果系臭嘅话即系代表佢坏咗,有时有苦味嘅话代表佢哋落嘅防腐剂多咗。

🍴 乌头白子

滑口嘅感觉,食落去淡淡嘅鱼香味
吾系成日有,真系好难得。
🍴 鳕鱼白子

一餐有两道白子真系好难得。
10月到12月尾季节先有嘅鱼。呢个白子比起乌头白子更浓厚嘅味道。烧过嘅白子味道更香浓,而且更补身🤣
🍴 海胆带子😍,好味。拎上手要快啲食因为紫菜好快淋㗎
🍴 白枚贝

呢个系季节限定,望落去好似螺咁嘅嘢。食落去咸香嘅味道

🍴 赤鯥鱼,秋刀鱼
,青森大间野生拖罗
最值得想讲嘅系😍,青森大间野生拖罗,平时系其他地方食既拖罗系养,而今次食嘅系野生,入口嘅味道完全唔同🤤🤤🤙🏻。
🍴 鳕鱼 针鱼

两款都属于淡口嘅鱼入口爽口嘅,油份唔系最重。
🍴 皮剥鱼,小肌鱼,纺锤𫚕

三款鱼油味都好重🤪。师傅仲话纺锤𫚕系天价买返嚟😂🤣 🍴吞拿鱼茸手卷

最特色嘅就系师傅会烧吞拿鱼油落去啲饭到,所以佢哋嘅饭系好香里面有葱,紫苏叶,芝麻,日本菜埔等等
出色🤙🏻

最尾当然唔少得蚬汤同自家制嘅红豆甜品啦。满足呀🤪🤪 .