2021-11-04 20 浏览
今日同屋企人去九龙城食厨师发板奖励吓自己😍😍呢间系新开张嘅,朋友介绍我去试,话好高质😆😆整体体验好舒服,侍应有礼,厨师都会问我哋嘅意见,同我哋倾吓计,中间都学咗好多嘢☺️☺️.胜 Katsu $1680 全22品套餐包括左先付,刺身6点,蒸物,季节料理,寿司8贯,卷物,茶碗蒸,汤,A5和牛料理,甜品.先付慢煮白子 配上木鱼花豉油同橙皮,口感软滑,可能有人唔敢食,但我地都觉得几唔错☺️.刺身6点真鲷刺身 用左蜂蜜汁,柠檬汁同紫苏花做点缀,食落几清新.太刀鱼 用盐烧过之后加上柚子皮同微辣既柚子胡椒,可以刺激到味蕾.⭐️熟成9天既拖罗,有微微炙烧一下,口感几软,满满既油香令我好满足.⭐️鲛碟鱼 系右口鱼既一种,中间包住烧过的鱼边 同芽葱,表面仲有d啫喱,口感好丰富,仲食到中间既鱼油香味添.宫城县帆立贝,大大粒既帆立贝配上黑色既竹炭盐同埋手指柠檬籽,色彩同味道都咁夹😚😚.矶煮鲍鱼师傅话已经慢煮左3小时,欣赏师傅对摆盘同食物既认真,鲍鱼煮到腍得黎有少少咬口同埋好入味.炸日本甘鲷配柑桔蜜糖芥末汁,连鳞炸既甘鲷整个都炸到好脆,加上表面既片盐提味,炸甘鲷同柑桔蜜糖芥末汁几夹,忍唔住想点多几下.寿司天然深海池鱼以

胜 Katsu $1680 全22品
先付

刺身6点
真鲷刺身 用左蜂蜜汁,柠檬汁同紫苏花做点缀,食落几清新

寿司
天然深海池鱼以小片上,配上酸汁萝卜同葱,几软几好味
秋刀鱼加上荞头渍,第一次试秋刀鱼刺身觉得几特别
牡丹虾配昆布腌渍,师傅用心处理只虾,几新鲜好食😋😋
⭐️银鳕鱼烟熏过再炙烧,好香鱼油味,寿司入面最钟意系佢,师傅做完烟熏仲拎出黎比我地睇完先再处理,烟雾既感觉好仙气☺️☺️

⭐️大蚬浓汁配小贝柱蒸蛋,食完一半寿司就上左个茶碗蒸间场,师傅时间安排得几好,个大蚬浓汁真系劲浓,超鲜甜,系好好食既一个蛋😍😍

⭐️𫚕鱼熟成左9天,有少少葱系面,软软既口感我都好钟意😚😚
乌贼切咗粒唔会有好难咬或者胶晒嘅感觉,配合竹炭盐同柚子皮又令我地个口清新返😉😉
喜之次烧完够香,肉质松软,有香香既鱼油味,感觉几好😛😛
黑鲈鱼系烟熏既另一款鱼,配上蒜酱食完仲有蒜味系口可以回味😌😌

手卷
吞拿鱼蓉手卷有满满嘅吞拿鱼蓉,香绵嘅感觉。紫菜够晒脆,好好食,师傅仲细心留意到我地都饱饱地,提供少饭既选择👍🏻👍🏻

江户前玉子,以蛋,虾同鱼制成,有d 似蛋糕既口感,同滑滑既玉子好唔同

A5和牛
汁烧a5 熊本和牛配生炸莲藕及日本青椒仔,油花均匀既和牛粒粒,系食完咁多刺身寿司之前用油份刺激一下系好满足既,肥美又够香既和牛岩岩好,唔会太熟影响口感🐮🐮

蟹肉鱼蛋豆腐汤,汤底以松叶蟹壳熬制,鲜甜又浓香,几好饮

甜品
赤肉蜜瓜,刀根柿,最后以时令水果作结,两款都好甜好多汁,为成餐饭划上完美既句号🥰🥰

📍 鮨胜 (九龙城)
九龙城龙岗道31号地舖

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry九龙城 #鮨胜 #日本菜 #寿司 #刺身 #Omakase