2022-05-10 32 浏览
今日朋友带咗我去九龙城食Omakase,我地6:30准时到达,店内吧台座位大约得10个座位左右。另外店内仲设有一间箱房,啱晒钟意私密度较高嘅朋友。我地叫咗Set 秀SHUU OMAKASE 18品 $1280位有一个开胃菜、刺身、茶碗蒸、寿司6贯、手卷、季节料理、吸物、甜品。🔸开胃菜 - 先付▪️汁煮矶粒贝口感好软嫩,味道鲜甜。▪️海鳗苗配淡酸汁晶莹通透海鳗苗食落爽口嫩滑,配上自家调制嘅淡酸汁,食系上嚟冇咁酸,突出鲜甜嘅味道,非常开胃嘅一道菜。🔸刺身5品▪️生蚝生蚝嚟自北海道昆布森海域,师傅用咗清酒轻轻烤煮过,入口顺滑,配上鱼子酱,柚子皮嘅金箔,食落更鲜甜。▪️莹光鱿鱼冲渍食落新鲜爽脆,加咗少少青柠汁,酸酸地更开胃。▪️熟成拖罗熟成咗嘅拖罗鱼味非常浓郁,配上芥末籽食落更香口。▪️花雕酒腌牡丹虾味道鲜甜嘅牡丹虾爽口弹牙,配上浓浓嘅花雕酒香味,加上腌制过嘅昆布,味道又唔错㖞,怕酒味太香浓师傅建议连埋昆布一齐食。▪️炸日本金鲷鱼鳞炸得好卜卜脆,鱼肉好嫩滑配上金桔蜜糖芥末汁味道好夹。🔸寿司六贯▪️酱渍帆立贝寿司帆立贝味道鲜甜。▪️樱鳟寿司外型似三文鱼,配埋葱酱,味道更可口。▪️赤贝寿司食落爽口,好多人怕赤贝嘅腥

我地叫咗Set
秀SHUU OMAKASE 18品 $1280位

🔸开胃菜 - 先付
▪️汁煮矶粒贝
口感好软嫩,味道鲜甜。

▪️海鳗苗配淡酸汁

🔸刺身5品
▪️生蚝

▪️莹光鱿鱼冲渍
食落新鲜爽脆,加咗少少青柠汁,酸酸地更开胃。

▪️熟成拖罗
熟成咗嘅拖罗鱼味非常浓郁,配上芥末籽食落更香口。

▪️花雕酒腌牡丹虾

▪️炸日本金鲷
鱼鳞炸得好卜卜脆,鱼肉好嫩滑配上金桔蜜糖芥末汁味道好夹。

🔸寿司六贯
▪️酱渍帆立贝寿司
帆立贝味道鲜甜。

▪️樱鳟寿司
外型似三文鱼,配埋葱酱,味道更可口。

▪️赤贝寿司
食落爽口,好多人怕赤贝嘅腥味,师传用咗蛋黄醋加埋柠檬汁,去除腥味之余更能提升赤贝嘅鲜味。

▪️赤身酱油渍
鱼肉新鲜结实有口感,配上酱油渍更美味。

▪️烧银雪鱼寿司
炙烧过嘅银雪鱼鱼油更香,配埋生熟蒜,味道更香浓。

▪️烟熏黑炉鱼
师传会先用烟熏壸盖,盖住黑炉鱼鱼肉,再用烧过嘅威士忌木屑进行烟熏,食起嚟会食到淡淡嘅酒香味。非常吸睛嘅一道菜😍

🔸茶碗蒸
▪️松露野菌蒸蛋
蛋味香浓非常嫩滑,配搭松露劲香口,非常惹味。

🔸手卷
▪️拖罗手卷
师傅会先询问客人想要多饭或者少饭,拖罗味道甘香,加埋脆口嘅紫菜。

🔸江户前玉子料理
▪️江户前玉子
以为系一件蛋糕😂 但原来系玉子烧加左鱼肉同虾肉,入口松软。

🔸吸物
▪️新鲜海草爱侣鱼汤
第一次食爱侣鱼,鱼肉鲜嫩,鱼汤清甜清新。

🔸甜品
▪️静冈蜜瓜
先食佐贺士多啤梨🍓,再食香甜嘅静冈蜜瓜🍈,为呢一餐画上完美嘅句号。

🍹麒麟柠檬梳打
呢个set 唔包㗎,好香嘅柠檬味,饮落唔甜㖞,好好饮,唔知香港边度有得买呢😜