2023-05-03
之前同朋友食过秋田浜烧食堂,味道都唔错,于是今次特登黎试佢旗下另一间专食omakase既日本料理餐厅。去到先知原来两间餐厅只不过系楼上楼下,整体鱼身非常之新鲜肥美,十分高质。✨先付三品前菜分别有萤光鱿鱼、海带同海螺,鱿鱼同海螺食落十分爽口,而海带食落则酸酸地咁,非常开胃。✨沙律✨茶碗蒸茶碗蒸口感十分顺滑,值得一提既系朋友本身唔好食蛋,本身以为可能会换d前菜俾我朋友,点知师傅劲好咁换左个烧扇贝俾佢,份量仲要唔少。✨刺身五品无谂过刺身会有生蚝,生蚝食落十分creamy,而且海水味唔系好重。另外刺身仲有赤贝、油、海胆卷同油甘鱼,味道鲜甜可口。✨寿司六贯每款寿司既鱼生都系厚切,其中炙烧右口鱼边同炙烧拖罗油脂味香浓。较为特别既系最后一道寿司你一个迷你丼饭,有三文鱼子、海胆同蟹肉蟹膏,食完十分满足。✨汤品鱼汤味道鲜甜浓郁,鱼味十足。✨甜品甜品非常丰富,除左有日本蜜瓜同抹茶奶冻之外,仲有得食黑芝麻雪糕。三款甜品都好好食,尤其系个抹茶奶冻,口感十分滑溜,而且抹茶味突出。
✨先付三品
✨沙律
✨茶碗蒸
✨刺身五品
✨寿司六贯
✨汤品
鱼汤味道鲜甜浓郁,鱼味十足。
✨甜品