2023-07-24 132 浏览
呢晚又同将军澳嘅友人食饭 每次嚟呢头都好羡慕佢 因为呢边有好多唔同嘅餐厅选择 呢次佢就拣咗呢间东南亚菜泰式牛油果鲜虾沙律出街食饭梗系要食返几条菜啦🥗 嗌咗呢一个清新嘅牛油果沙律🥑 除咗有泰式沙律系底 面头仲有大量嘅牛油果粒粒同埋大虾 大虾系熟虾嚟嘅 真系同佢个名一样好大只呀🦐 不过呢度嘅牛油果拣咗比较生嘅牛油果 所以食落去似食紧苹果嘅质感 有更加多嘅营养价值😮炭烧猪颈肉呢度嘅炭烧猪颈肉食落口一啲都唔油腻 可能系烧得比较干嘅关系 所以好多猪油都烧走咗🐷 少咗啲油腻感 食落就更加轻盈啦 隔离仲有泰式酸酸辣辣嘅酱汁 点埋食更加好食越式黄咖喱鸡呢度嘅咖喱真系必点 食得出唔系咖喱粉沟出嚟 入面仲有超级多配料🍛 除咗呢一点咖喱嘅主角鸡肉之外 仲有栗子 莲子 车厘茄 洋葱 薯仔🥔 呢度嘅鸡肉 并唔系鸡件嚟㗎 所以啖啖肉冇骨㗎🐥酥油薄饼为咗食咖喱嗌咗一碟薄饼 上碟热辣辣 点埋咖喱真系好惹味👏🏼 仲想嗌多碟添啊菠萝海鲜炒饭呢碟好有气势 用半个菠萝梨装住个饭🍍 呢个炒饭份量好多 我地都争啲食唔晒呀🙈 入面嘅配料有鲜虾 鱿鱼 同埋蟹棒🦀 几钟意佢个鱿鱼 口感好爽😄 当然唔少得嘅就系有菠萝喺入面啦 酸酸甜甜好

泰式牛油果鲜虾沙律

越式黄咖喱鸡

酥油薄饼
酥油薄饼

菠萝海鲜炒饭
呢碟好有气势 用半个菠萝梨装住个饭🍍 呢个炒饭份量好多 我地都争啲食唔晒呀🙈 入面嘅配料有鲜虾 鱿鱼 同埋蟹棒🦀 几钟意佢个鱿鱼 口感好爽😄 当然唔少得嘅就系有菠萝喺入面啦 酸酸甜甜好醒胃啊
菠萝海鲜炒饭

芒果糯米饭
甜品方面 其实呢度都有好多选择 不过我就比较钟意呢个传统甜品🥭 呢度拣嘅芒果好甜 而中间就有三嚿球状嘅糯米饭 而且颜色不一 好特别啊🍚
芒果糯米饭

Refresh Your Mind
呢个用上新鲜薄荷叶 青苹果 底下嘅饮品用咗苹果汁 青柠汁同埋梳打水整成🍋 饮落口有好清爽嘅薄荷味 真系够晒refresh
Refresh  Your  Mind

Fruit Float
呢杯就好有夏日感觉 有夏日风情嘅水果 芒果同菠萝 再加埋橙汁 椰奶 石榴糖浆 饮落甜得嚟带少少酸味 非常消暑🍍 呢个相对口感好Rich
Fruit  Float

呢间餐厅食物质素好 店员服务态度又好唔错 好留意到客人有咩需要 整体都系几唔错👍🏻