2025-02-22 116 浏览
今次去深水埗,一间家庭式经营嘅饺子名店, 总店6年前开业,一直都好好生意,依家去呢间分店都超多人食,等位都要时间,入到去都好多人。除左出名饺子之外,老板娘自制嘅巴斯克芝士蛋糕,都好出名,但倾得太开心,想叫嘅时候人地已经卖晒,叫唔切。顺带一提,#家后 闽南话嘅意思系贤内助、老婆嘅意思。睇完食咩就可以用QR CODE落单,不过芝士蛋糕,就要人手落。手工饺子套餐 (煎)($44,双并+$2)×2=92各种饺子皮薄馅靓,大小一样,但收口有少少分别,系手包嘅感觉。云耳椰菜猪肉饺 除左猪肉,因为椰菜占多,所以主要系椰菜嘅爽脆配云耳嘅爽口。芹菜猪肉饺 本身钟意西芹,但唔太钟意味道太浓烈嘅唐芹。呢度芹菜变成饺子馅,只有淡淡清香,加埋煎香嘅饺子皮,所以好易入口。 小笼包猪肉饺呢款饺子必须叫煎饺,有啲好奇饺子同小笼包有咩相同。原来咬落去好多汁,煎饺有小笼包爆汁嘅感觉,同埋调味有姜汁,所以味道都同小笼包一样,形状唔同,但口感层次更多,唔怪得系舖头推介。菠菜猪肉饺 菠菜平时煮得腍,所以变成馅料,好容易融入饺子里面,同埋可以减少猪肉油腻感,原来又唔错。(日式) 是日住家面类 + 冷盘小食 + 乌龙茶 +$30冷

手工饺子套餐 (煎)($44,双并+$2)×2=92

云耳椰菜猪肉饺
除左猪肉,因为椰菜占多,所以主要系椰菜嘅爽脆配云耳嘅爽口。

芹菜猪肉饺

小笼包猪肉饺

菠菜猪肉饺

(日式) 是日住家面类 + 冷盘小食 + 乌龙茶 +$30

冷盘
今次冷盘系菠菜,日式酱油味淋呢啲调味捞菠菜,非常开胃。

今次面类系爽口嘅乌冬,猪骨汤底配裙带菜,用料好过好多小店。乌冬再同香脆嘅煎饺一齐食,食嘢嘅满足感可以大大提升。

乌龙茶热饮摊冻都无问题,主要系清香,而无苦涩味,感觉舒服。

冻豆浆 (杯装)$6
少少甜,豆味浓。

日本不二家30%白水蜜桃汁 $12

总数:$140