2022-09-16
呢期个个靓女都去铃鮨刃叹omakase同打卡,走喺潮流尖啄嘅姐当然即去 📸 @suzuyaiba 集美食、美酒、靓环璄、好服务于一身,逐样讲真系有排写 🤤 精选几款我嘅favourite俾大家参考吓啦!🦀 先付芝士豆腐配青桃甘露渍 - creamy到好似食mousse cake咁!鲜腐皮配黑松露三文鱼子 - 鱼子鲜味,但冇盖过腐皮嘅豆香北海道白粟米 - 生食爆汁、清新、有淡淡忌廉香味鳕场蟹配苹果醋啫喱南瓜蓉 - 蟹肉清甜,啫喱开胃🐟 刺身六品真鲷 - 中间卷咗啲茗荷(aka姜花)同酸汁啫喱,非常开胃响螺 - 无谂过咁爽口,超过瘾池鱼 - 熟成三日油脂味突出,但唔油腻靖鱼 - 师傅特登喺刺身𠝹多刀,方便夹䓤花食,非常香口鲣鱼 - 厚切配自家制XO酱有少少牛扒感觉,炙烧鱼皮口感烟韧吞拿鱼 - 呢个signature dish卖相超吸引!toro 三边烧香,配鱼子酱、wasabi泡沫,同日本威化饼 monaka;师傅话要一啖过食先可以食到呢品嘅真味,又真系㖞,鱼油嘅香配鱼子嘅鲜,加埋威化口感同wasabi嘅微甘 - 好。好。味。呀呀呀呀呀! (食神tone)🍤 料理三品鲈鱼汤 - 汤料仲有
🦀 先付
鲜腐皮配黑松露三文鱼子 - 鱼子鲜味,但冇盖过腐皮嘅豆香
北海道白粟米 - 生食爆汁、清新、有淡淡忌廉香味
鳕场蟹配苹果醋啫喱南瓜蓉 - 蟹肉清甜,啫喱开胃
🐟 刺身六品
真鲷 - 中间卷咗啲茗荷(aka姜花)同酸汁啫喱,非常开胃
响螺 - 无谂过咁爽口,超过瘾
池鱼 - 熟成三日油脂味突出,但唔油腻
靖鱼 - 师傅特登喺刺身𠝹多刀,方便夹䓤花食,非常香口
🍤 料理三品
鲈鱼汤 - 汤料仲有花胶同莼菜,非常清甜;莼菜有一层天然啫喱包住,口感似芦荟,晶莹剔透,非常适合夏天食
慢煮鲍鱼 - 配鲍鱼肝酱颇甘香,好钟意伴碟嘅日本米通,成条稻米拎去炸又几靓!
🍣 寿司十二贯
伊佐木 - 肉质白里透红,薄切爽口、味道鲜甜
真羽太 - 第一次食呢款顶级刺身石斑,口感烟韧似带子同贝类,好钟意!
缟虾 - 味道浓郁、充满胶质,比牡丹虾细只但更鲜甜,配虾膏食齿颊留香
赤鯥 - 一个字:肥!两个字:大爱!食前用火枪炙烧一吓外皮,油脂满泻!
👨🏻🦳经理You San定居日本三十几年,系名副其实嘅人肉日本百科全书;除咗食材、酒类,连日本地理同历史都晓,同佢倾计学到好多野!🧑🏻🍳 Johnny师傅就少少怕丑,成日俾我啲无聊问题同IG Filter激死哈哈 🤷🏻♂️
食Omakase真系好开心架,试到好多时令食材,又有专家讲解,如果一个月食一餐就好喇... 🤣