2023-08-02
天气太热唔想煮,行过见到晚餐都几啱食,就点了3个晚餐外卖回家边食边煲剧!点了一个菠萝芝士焗猪扒饭,蒲烧鳗鱼炒珍珠饭及软壳蟹白酒海鲜天使面。菠萝芝士焗猪扒饭, 呢款保存得最热辣辣,一打开都几多拉丝芝士,仲有一大块厚切猪扒,鲜茄汁够味,而且配料是菠萝,并非三色椒,很合我胃口😆蒲烧鳗鱼炒珍珠饭,饭面铺满木鱼碎,蒲烧汁炒饭炒得粒粒分明,唔会痴埋一堆,鳗鱼食落无骨,不错不错。至于软壳蟹白酒海鲜天使面好有惊喜,落左好多蒜蓉+九层塔 +洋葱去煮,配料有原只软壳蟹,蚬同鱿鱼。软壳蟹仲脆好好食,蚬食落无沙而且好入味,天使面煮到收晒汁,食落唔会油腻,是西餐厅的质素,完全唔似普通茶记出品。饮品选了咖啡奶茶,外卖都有满满的一杯,味道不错👌🏼3款晚饭份量都好多好足够,由于是即叫即煮,等了15分钟左右,回家路程接近20分钟,打开仍然够热可即食!另外想赞一赞呢度d姐姐,见我拎住好多嘢好论尽,即刻帮手整理下d外卖盒外卖杯,怕我倒泻,亦记得帮我走餐具。而呢间餐厅外卖都用了纸盒并非胶盒,十分环保❤️🌎 下次要记得自备餐盒嚟买外卖!
饮品选了咖啡奶茶,外卖都有满满的一杯,味道不错👌🏼