2023-02-20 161 浏览
讲左超耐终于食到sukiyaki mori,事关佢真系好难book ,依家除左荷李活道之外仲有歌赋街分店,多左位但系以然咁难book🥲佢好在有师傅系你面前即场煮,唔会好似日山咁煮完得两块牛肉送上黎🌚 今次同友人要左$580 嘅sukiyaki lunch set,每人有4大块唔同部位嘅牛肉,仲有日本蔬菜,非常满足,食到好饱🙈前菜方面有小菠菜同埋舞茸菇,酱汁酸酸地非常开胃,上面仲有菊花同埋红叶点缀🍁第二道菜系海苔茶碗蒸,面头铺满海苔🤣 蒸蛋好滑😚 系食紧前菜之际,师傅就攞左我地嘅和牛出黎😍 牛肉嘅油脂分布真系好靓😍 佢分别有4个部位,但系师傅讲野真系好细声… 我完全听唔到佢讲咩,见佢嘅态度一般我又费事追问🙃 牛肉煮嘅时候落左砂糖,所以味道会甜甜地有d 焦糖嘅味道🥰 牛肉吸晒寿喜烧酱汁嘅味道真系好正,点埋蛋浆黎食可以中和一下油腻感👌🏻 蔬菜方面都有好多种类,师傅煮每块牛肉中间都会上蔬菜,又系可以解下腻,个人最钟意佢嘅面筋同埋洋葱😍 面筋有d 似食紧年糕,口感烟韧得黎又吸晒d 酱汁,我本身完全唔好洋葱,但系黎个真系出奇地好食!完全食唔到洋葱本身嘅味道🤣佢煮到好软熟,成个洋葱都有焦糖嘅味道,真

牛肉煮嘅时候落左砂糖,所以味道会甜甜地有d 焦糖嘅味道🥰
蔬菜方面都有好多种类,师傅煮每块牛肉中间都会上蔬菜,又系可以解下腻,个人最钟意佢嘅面筋同埋洋葱😍 面筋有d 似食紧年糕,口感烟韧得黎又吸晒d 酱汁,我本身完全唔好洋葱,但系黎个真系出奇地好食!完全食唔到洋葱本身嘅味道🤣佢煮到好软熟,成个洋葱都有焦糖嘅味道,真系超好食🥰

最后仲有牛肉滑蛋炒饭,味道唔错,不过食到最后已经好饱,唔觉得佢特别好食
最后甜品系雪糕,有两款口味拣,芒果同抹茶作为抹茶控梗系食抹茶啦🤣

整体黎讲,食物质素系唔错,我都好欣赏佢系一个师傅serve 一台客,不过个人觉得sukiyaki mori 嘅服务有待改善,师傅态度一般,虽然话一个师傅serve 一台客,但系个人觉得同客人沟通唔系好够🧐可能我用左omakase 嘅standard 去比较但系我嘅expectation系高d🤔