2018-11-01
识路既港岛人,如果想要揾有质素食物,不限进食时间,就一定要去旺区周边地区揾食。北角就系其中一个最多Hidden Gem 嘅好地方。如果熟北角,一定会成日去呢条锦屏街揾食,你唔好睇佢污污糟糟,实际卧虎藏龙,小妹有多间心水爱店都位于此。西餐厅叫 Soul 9+,装修简约带点文青风,是一间有特色嘅小店。SOUL 9+ 外面仲有露台位,系好啱成班朋友gathering 既好地点~~ 一入到去,感觉好似去左啲楼上café, 位置唔多,最多大概可以容纳十几人,所以感觉好cozy。坐低望望餐牌,佢地无dinner set ,但就可以加+$48 转set~ 沙律、小食前菜、意大利粉意大利饭、主菜、PIZZA都有~ Menu好得意,佢会有LOGO话你知边啲,<人气菜式>,<推介菜式>,仲有啲<相机先食>最后我地拣左3个前菜 加一个主食+2杯饮品烟煄鲜蟹肉玉子烧 $98呢个玉子烧系相机先食菜,一上到黎,店员用盖蓝住,一开哗,好多烟呀~~系一块仙气十足既玉子烧! 一大块厚厚既玉子烧上面堆满住鲜拆蟹肉,份量真系好有诚意! 蟹肉鲜甜,加上玉子烧一大啖一大啖超满足
最后我地拣左3个前菜 加一个主食+2杯饮品
烟煄鲜蟹肉玉子烧 $98
呢个玉子烧系相机先食菜,一上到黎,店员用盖蓝住,一开哗,好多烟呀~~系一块仙气十足既玉子烧! 一大块厚厚既玉子烧上面堆满住鲜拆蟹肉,份量真系好有诚意! 蟹肉鲜甜,加上玉子烧一大啖一大啖超满足。
日式鱼肉芝士条自家黑松露酱 $68
日式鱼肉芝士条,我地无谂过份量咁多 ! 有成 8条,鱼肉条芝士味浓郁,口感好似啲花枝条,再加埋黑松露酱,两者好夹,但可能就会有D抢左芝士个味~~
香草蒜片白酒忌廉煮颈蚬 $88
呢个系我最期待既菜!!! 果然无令我失望!! 餐厅用上颈蚬,蚬既肉身比其他蚬扎实,好有口感,再加埋白酒忌廉汁煮得出色,汁身好creamy ,会好想自已再叫一碟意粉再捞埋啲汁!!最推荐呢个!!
原板海胆.黑松露蟹膏意大利饭 $158
呢个又系另一个相机先食菜~~ 一上场,场面好虚撼~~ 因为每样野都分开,要大家自已动手制作~~~ 海胆一整板+一小碗蟹膏+4 块紫菜+意大利饭
先讲海胆,口感绵滑,在口中即溶,鲜甜味鲜。 之后再将蟹膏混入意大利饭,每一啖都好rich, 天呀, 我完满了。咁高质嘅饭都只系 $158, 你喺旺区点可能揾到?
高质既餐厅一定要支持,大家食饭唔好再净系去旺区!!!