2024-07-10 1744 浏览
一间想试咗好耐嘅餐厅,平日行过以为里面冇乜人,趁朋友生日即管嚟试下,估唔到一个平日星期四嘅晚上都差不多座无虚席仲可以翻枱🤨餐厅气氛唔错,服务好好,枱与枱之间有布帘分隔,增加私隐度感觉亦较为卫生。餐厅最大嘅特色就系$468两个半钟放题任饮 ,包括清酒啤酒梅酒烧酎,不过我朋友酒量麻麻,所以我只系叫咗一杯凤凰美田柚子酒饮就算喇😅餐厅另外仲有啲套餐系包埋清酒任饮嘅,分别系880蚊同埋1080蚊一位,前者主要系熟食,后者有包括刺身盛合同埋寿司,我哋都系选择散叫可以多啲弹性😅首先第一个刺身五点盛合二人前 $488,侍应上菜时有作讲解,分别有马粪海胆,拖罗,蜜柑鲷,间八鱼,响螺又称粒贝,侍应仲有教要由下而上咁去品尝。蜜柑鲷同间八本身系餐厅一个特别menu嘅时令推介,所以好开心会出现喺盛合,唔使另外叫😁响螺新鲜青甜脆口;蜜柑鲷听讲饲料加入咗蜜柑皮,所以食果阵会散发出淡淡嘅蜜柑味,好受女士喜爱😍间八鱼 系大型𫚕鱼,肉质紧致充满鱼油香;拖罗入口即溶满口鱼油;马粪海胆配青瓜清新鲜甜😋北海道水八爪刺身 $128,好爽弹,吸盘好过瘾 ,酸汁已经有少少wasabi调味,如果唔点酸汁就咁食吸盘,我食到有少少炙烧过嘅

北海道水八爪刺身 $128,好爽弹,吸盘好过瘾 ,酸汁已经有少少wasabi调味,如果唔点酸汁就咁食吸盘,我食到有少少炙烧过嘅香味🤩

黑毛和牛野菜寿喜烧 $268,因为上菜时所有材料已经系里面导致牛肉有少少过熟,食唔到牛嘅香味,另外有大量嘅蔬菜包括冬菇 大葱大白菜等。

酒盗芝士 $68,系高知原产鲣鱼芝士(土佐町) 配梳打饼一齐食,咸香幼滑,不愧为酒中嘅强盗😋

极辛辣明太子自家制玉子 $88,估唔到系斋玉子去点一个辣嘅明太子酱,呢个有啲失望,一心以为系玉子里面会包住啲明太子,唔知佢另外两款鳗鱼同芝士玉子会系点呢,应该系包住做馅卦?

冲绳海盐烧牛舌 $68,味道一般,牛舌香唔够突出🫣希望下次有机会试埋佢嘅𩽾𩾌鱼肝寿司同埋其他串烧😍

题外话佢连厕所都有布置,清新卫生,感受到餐厅一丝不苟嘅精神🫡不过冷气有啲冻🥶

人均消费$650
日本清酒藏所