餐厅: 帝樂德國餐廳 (Fashion Walk)
资讯:

2024-11-23 220 浏览
铜锣湾Sogo做紧感谢祭,血拼前紧系要食餐饱,老公话不如食个德国餐厅weekend brunch。餐厅几大,欧式酒吧装修。Weekend Brunch由12点至下午3点,真系可以食到饱。Menu主菜都几多嘢拣,另外包沙律吧、热盘、甜品同饮品。如果唔食主菜, $208就任食。而主菜其实价钱唔贵,脆皮烧猪手二人份都只系$488 for 2。另外,自取item refill得快,唔驶惊想食之后就无。另外桌上有个热饮餐牌,原来系冬日酒热饮系列。其中一款系红酒配上唔同嘅酒味果汁,几特别,下次晚饭要饮饮先。脆皮烧猪肘配酸椰菜及炸薯角:二人份量猪手几大只,卖相吸引。职员送上后,会问要唔要切埋,切嘅时候仲出晒烟。猪手外皮烧得几靓,咬落好脆,肉嫩juicy,唔肥,一D都唔韧。酸椰菜爽口,唔会太酸。炸薯角好有薯仔味,唔够可以在外面取。呢个系signature主菜之一,推介!推介!热盘:款式选择多,德国猪肉肠肉味浓,芝士肠皮脆卜卜,另外仲有咖喱角、德式薄饼、芝士西兰花同蛋饼等,整体都几好味。冻肉盘:有两款肉,质素几好,唔会话好碎湿湿,巴马火腿咸咸香香,配埋蜜瓜就最夹。汤:周打蚬汤够热,配料蚬肉都算大粒够多,

汤:周打蚬汤够热,配料蚬肉都算大粒够多,忌廉味香,口感creamy,几好饮。
沙律吧:可以自选沙律菜加自己想食嘅酱汁,亦有调好味嘅沙律,而我就觉得红苹果、青苹果、菠萝同士多啤利加沙律酱几好食。

冻海鲜:虾比较大只,青口size适中,唧少少柠檬汁会比较清新,都OK㖞。
甜品:有4-5款甜品同水果,芝士挞芝士味刚刚好,唔会过浓;面包布丁蛋味几香;Brownie口感厚实,连埋铺面果仁几好食;而我就最钟意就系吉士千层酥,外皮好松脆,吉士酱够多,都几邪恶。整体甜品唔会话好甜,几唔错。
饮品:冻柠茶正常,糖水自己落。
2024-11-16
午餐