2022-03-03
PICI 系香港一间知名嘅义大利手工意粉餐厅,系尖沙咀,湾仔,中环,沙田同荔枝角都设有分店,而我地今次去嘅就系位于荔枝角D2 place嘅分店。𠮶日同朋友三人行,一共嗌左两个main course同一个starter,因为我地本身食左少少野先出黎,所以食完都几饱,要去隔离D2 place行下市集消化下🤰🏼💁🏻♀️啱啱坐底𠮶阵佢比左几块发酵面包我地面包入口偏酸,沾橄榄油同黑醋食系几match嘅,但个包嘅texture硬到好似食紧石头咁,中意食软身面包嘅可以直接飞左佢🥲💁🏻♀️Truffle Tagliolin 黑松露细扁面 $180用白松露炒以及加上黑松露片嘅意粉,一上枱已经闻到香喷喷嘅松露味。意粉酱汁浓稠,但食落又唔会好咸,味道淡淡令人更能清楚地食出每条手工意粉嘅口感,幼身嘅面质颇弹牙,食落每一啖都有淡淡蛋香味,且黑松露份量都算多,每一啖都食到,系几幸福😆💁🏻♀️Ravioli Octopus 炖煮八爪鱼酱意式云吞 $140起初以为云吞馅系肉黎,点知原来系忌廉芝士、芝士、柠檬、香草同青酱嘅mixture,食落好creamy,有啲惊喜。至于云吞皮系用义大利面皮造,口感十分烟韧。整齐外硬内
💁🏻♀️啱啱坐底𠮶阵佢比左几块发酵面包我地
起初以为云吞馅系肉黎,点知原来系忌廉芝士、芝士、柠檬、香草同青酱嘅mixture,食落好creamy,有啲惊喜。至于云吞皮系用义大利面皮造,口感十分烟韧。整齐外硬内软嘅口感几有层次。加上外层偏酸嘅八爪鱼酱同橄榄中和左个馅嘅腻感,几好食的✌🏻(唔建议一个人食晒成碟,会好济😂)
💁🏻♀️Chef‘s Selection Cold Cuts 厨师精选冷切盘 $130
Parma ham同salami咸度正正常常,parmesan嘅芝士味唔重,口感似硬左嘅松饼,talggio几咸,芝士味浓郁,如果嗌埋杯wine送住黎食会好食好多(可惜我地冇😭)
😌额外感想
食物质素唔算数一数二好食,但服务质素令我地又惊又喜。当日我地帮朋友庆祝生日,入餐厅个阵比左个生日蛋糕waiter,叫佢食完饭唱住生日歌令出黎比惊喜朋友。Out of expectations嘅系,佢地唱完生日歌后拎部即影即有出黎帮我地影相,仲送左份生日礼物同生日卡比我朋友,当下连唔系生日嘅人都惊喜埋一份,对于佢地嘅服务质素我真系敢比100分!😭🥳🤩
✌🏻整体评分
味道:🌟🌟🌟🌟
价钱:🌟🌟🌟
instagrammable:🌟🌟🌟🌟🌟
环境:🌟🌟🌟🌟
服务质素:🌟🌟🌟🌟🌟
😚Alternative抵食法
Weekday 有$158 lunch set,内含1个starter + 1个pasta + 1个dessert
‼️注意事项
店内嘅职员绝大部分都唔识讲广东话(至少荔枝角分店系),写野埋单同有任何问题最好讲英文🙆🏻♀️另外呢间餐厅唔收加一服务费,不设booking,只限walk in,齐人先可以入座,如果要系夜晚食就需要比啲耐性排队等下啦😭不过就算排得耐我都觉得worth it !!!
地址:Pici (荔枝角)
荔枝角长顺街15号D2 Place二期地下G03号舖