2021-05-04
这间拉面店连续4年获得日本米芝莲推介, 来头唔细餐厅环境比较昏暗, 装饰感觉几高雅其中两张枱还有棵树在枱上, 明显系行高级路线, 环境比较昏暗Menu有期间限定既面, 有汤面, 沾面, 定食, 小食, 甜品有雪葩期间限定既广岛蚝豚鸭沾面 ($168)沾面份量好似好多, 还有一块紫菜, 旁边有沾面汤, 炸广岛蚝, 糖心蛋, 还有大量葱和笋在底部, 还有炸蚝既酱汁沾面既面条是粗面, 过左冷河, 系冻既, 面条表面可以看到有些裸粒汤很浓很"杰", 入面很多材料, 还有2粒豚肉, 豚肉比较嚡, 汤豚味比较重, 鸭味我食唔出, 唔会太咸因为汤比较"杰", 所以面条挂汤挂得很好, 每一啖都食到汤味, 而且面条烟韧好食炸广岛蚝有2只, 跟旁边的蛋比较看到size都算大, 蚝炸得很酥脆, 而且炸粉很薄, 蚝味很重, 非常好吃自家制蟹肉薯饼 ($68)蟹肉薯饼有3粒, 还有沙律和酱汁薯饼炸得很酥脆, 除了薯蓉还有薯仔粒和蟹肉蟹肉份量很多, 接近一半都是蟹肉, 很足料, 很好吃总结, 最好食既系炸广岛蚝, 然后系蟹肉薯饼, 真系做得好出色当然沾面都做得很好, 佢既面系自家制, 证明左佢好重视面既质素, 一
餐厅环境比较昏暗, 装饰感觉几高雅
蟹肉薯饼有3粒, 还有沙律和酱汁
薯饼炸得很酥脆, 除了薯蓉还有薯仔粒和蟹肉
蟹肉份量很多, 接近一半都是蟹肉, 很足料, 很好吃
当然沾面都做得很好, 佢既面系自家制, 证明左佢好重视面既质素, 一碗好食既沾面有几个重点
第一, 面条要烟韧
第二, 面要冻, 汤要热, 如果要吃热既面不如吃汤面, 吃汤面既时候, 第一啖面和最后一啖面口感会唔一样, 因为面在汤里时间久了会变淋, 沾面, 汤和面分开, 面过冷河可以保持面条烟韧, 冷面沾热汤, 口感比汤面丰富
第三, 面条挂汤力和汤头味道要平行, 挂汤力强, 汤头就不能太咸, 挂汤力弱, 汤头味道要重, 这款沾面, 3样都做到所以唔错
不过性价比就差好多, 日本店一碗拉面都系卖1000yen左右, 即是HK$80左右, 香港卖$168加1服务费$184.8, 比日本贵了6成, 完全唔值
想食既朋友还是等开关后去东京吃吧