2018-09-23
把握上堂前既一小时,同朋友食碗靓拉面奖励下自己先!呢个位于铜锣湾登龙街既拉面店,可能只系呢条街千百万间拉面店既其中一间(呢条街可以话系拉面集中地),但佢绝对有佢既特色。首先睇下个menu,同一般拉面店一样,主要系卖几款汤底,配搭唔同既配料。而佢每一季都会有一款期间限定汤底,今期就系鸡啦!店员话系成只鸡放落去煲,煲到骨都融埋嫁!既然佢极力推荐,即使唔太肚饿都一于试下啦!而点解会话佢同其他拉面店唔同呢?就系个面底啦!佢同平时食开既拉面无论系外型质感都有d唔同,店员有讲过但我已经唔记得系咩面了🤣好!总之最后我地根据店员介绍叫左照烧鸡拉面($92)同最基本既酱油味玉叉烧拉面($149),再加多个小食:($28)。先讲下个照烧鸡拉面,饮个汤底,好熟悉既味道!系平时食鸡翼既香味!好香好浓!😍果然冇介绍错!烧鸡好滑,有好重既味醂味(即系平时溏心蛋既调味之一),而且面既口感岩岩好,唔会太软/太硬,加上佢系bar枱setting,见住师傅切鸡煮面,好得意。食食下发现,我唔记得叫有蛋个个😭唯有偷人地半只黎食(好彩佢系成只),一食,不得了!好正!时间控制岩岩好,亦有好丰富既调味,但又唔会抢左蛋既香味,个人推
先讲下个照烧鸡拉面,饮个汤底,好熟悉既味道!系平时食鸡翼既香味!好香好浓!😍果然冇介绍错!烧鸡好滑,有好重既味醂味(即系平时溏心蛋既调味之一),而且面既口感岩岩好,唔会太软/太硬, 加上佢系bar枱setting,见住师傅切鸡煮面,好得意。
食食下发现,我唔记得叫有蛋个个😭唯有偷人地半只黎食(好彩佢系成只),一食,不得了!好正!时间控制岩岩好,亦有好丰富既调味,但又唔会抢左蛋既香味,个人推荐一定要食蛋!,而烧鸡拉面都系一定要试既!
跟住就系医油味玉叉烧拉面,重点系佢有黑松露酱!未食已经闻到黑松露既香味。就咁饮个汤既话就系好重既酱油味,配合埋黑松露同面食会比较好。
个炙烧骰子肉系有惊喜既!咬落好软淋,加埋烧过既香味,好似食紧高级烧肉咁。加埋淡淡既酱汁,好夹!下次有机会都想试埋佢个饺子,因为见到隔离几枱都有食,好吸引XD