2023-07-22
发觉自己去兰桂坊食野既次数多过饮野😋之前系依头食都系西餐🍴 • 日本菜🍣多,今次就食左间高质既中菜🥢枱同枱之间够濶落 • 唔会逼埋好嘈 • 坐得舒服😌~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 前菜▫️一口和牛酥 : 睇𝐝层次就知高质啦😳真系好酥,系酥到化开个种🤤▫️水晶鲜虾饺 : 虾肉劲爽口弹牙🦐外皮少少烟韧🥟.▪汤▫️蜜瓜炖螺头汤汤料有螺头 • 鸡肉🐓 • 猪肉🐖 • 蜜瓜🍈,饮落好清甜🥄.▪主食▫️酒香南非鲍鱼角会系旁边爆炒👨🏻🍳,上枱后先打开煲盖🍲有酒香味攻出黎🍾店员会再分落碟俾我地🍽鲍鱼好弹牙 • 完全唔韧,仲有厚冬菇 • 黄耳 • 松茸菇...全部都好惹味😋.▫️香煎红瓜子斑件新鲜海鱼🐟香煎至表面脆内滑💫表面加左葱油更香💚底加左脆卜卜米饼,整体食落唔会好油旁边仲有粒熊仔硬糖伴碟🧸.▫️浓汤浸畤蔬浓汤唔会过咸,配埋翠绿既菜🥬仲有每次食浸菜都要抢食既炸蒜粒🧄.▫️姜葱焗乳鸽用左煲仔上,乳鸽底下加左好多姜 • 葱 • 蒜🍲乳鸽皮好脆💥扯开个下爆晒汁💦内仲𝐊𝐞𝐞𝐩左系嫰💗题外话💁🏻♀️本身我谂住扮下斯文同刀叉食🍴,但店员话食乳鸽一定要拎住食先好味(*有即弃
之前系依头食都系西餐🍴 • 日本菜🍣多,
今次就食左间高质既中菜🥢
枱同枱之间够濶落 • 唔会逼埋好嘈 • 坐得舒服😌
▪ 前菜
▫️水晶鲜虾饺 : 虾肉劲爽口弹牙🦐外皮少少烟韧🥟
▪汤
▫️蜜瓜炖螺头汤
▪主食
▫️酒香南非鲍鱼角
会系旁边爆炒👨🏻🍳,上枱后先打开煲盖🍲
有酒香味攻出黎🍾店员会再分落碟俾我地🍽
▫️香煎红瓜子斑件
新鲜海鱼🐟香煎至表面脆内滑💫
表面加左葱油更香💚
底加左脆卜卜米饼,整体食落唔会好油
旁边仲有粒熊仔硬糖伴碟🧸
▫️浓汤浸畤蔬
浓汤唔会过咸,配埋翠绿既菜🥬
仲有每次食浸菜都要抢食既炸蒜粒🧄
▫️姜葱焗乳鸽
用左煲仔上,乳鸽底下加左好多姜 • 葱 • 蒜🍲
乳鸽皮好脆💥扯开个下爆晒汁💦内仲𝐊𝐞𝐞𝐩左系嫰💗
题外话💁🏻♀️
本身我谂住扮下斯文同刀叉食🍴,但店员话食乳鸽一定要拎住食先好味(*有即弃手套提供🧤),够晒爽唔洗扮😜
▪甜品
▫️杏仁茶 : 加左蛋白更加香,靓靓们要养颜必饮🤍
▫️酥皮蛋挞 : 蛋浆部份好滑又唔太甜🥧,酥皮好香脆 ,最正系有温度🌡,唔系出左炉放到冻冰冰个种🔥
🔺人均消费(约$𝟏𝟏𝟎𝟎)
🔺朝早 • 晏就时间有一盅两件点心供应🥢
🔺店员姐姐们服务好好,上菜 • 收碟时仲会主动帮我地加茶🫖