2018-12-13 325 浏览
今日朋友约我晚饭,朋友又有车,所以入西贡揾野食,本身都谂住食海鲜,但泊车之后行过一间西餐厅,比佢门口广告板上的青口吸引左,所以就入去坐低!餐厅装修不错,临近圣诞都有少少节日气氛,成间餐厅感觉好舒服~望一望个餐牌!汤、前菜、主菜、配菜、甜品,每样都有几款可供选择,而价钱都唔算太贵!之后我地两个就开始讨论食咩⋯⋯期间waitress走过嚟,我就问佢有咩推介,佢话可以试下青口及黑毛猪!但我朋友想食牛,所以我地就点左以下几款!第一道来的就系青口😬「白酒忌廉香草青口配蒜蓉包」,waitress放低后一打开盖,忌廉的香味随之而来,好香!青口好juicy,完全唔干身,虽然唔系好大只,但配上白酒忌廉的汁好match!蒜蓉包亦不错!选择正确😬有惊喜!第二道菜嚟嘅系「白菌焗田螺」,佢用薯蓉配洋葱及烟肉混合垫底,田螺上面用菇、白菌、少少芝士焗,味道唔太浓,份量亦适中!之后系「soup of the day」,南瓜汤,唔稀!南瓜完全溶化,抵赞👍🏻味道亦香浓!之后系主菜!先嚟「安格斯西冷牛扒」我地拣左7成熟,都系好juicy,不过就韧咗些少。再嚟的是「卡邦尼意粉」,够稳阵⋯哈哈!味道不错,不会太咸!材料亦足够!

第一道来的就系青口😬「白酒忌廉香草青口配蒜蓉包」,
蒜蓉包
蒜蓉包亦不错!选择正确😬有惊喜!
第二道菜嚟嘅系「白菌焗田螺」,
白菌焗田螺
之后系「soup of the day」,南瓜汤,
南瓜汤
唔稀!南瓜完全溶化,抵赞👍🏻味道亦香浓!
之后系主菜!先嚟「安格斯西冷牛扒」
安格斯西冷牛扒
我地拣左7成熟,都系好juicy,不过就韧咗些少。
再嚟的是「卡邦尼意粉」,
卡邦尼意粉
够稳阵⋯哈哈!味道不错,不会太咸!材料亦足够!
总结系呢间西餐厅食物质素中上,唔似一般份量少价钱贵!我地两个人都食到好饱!特别是青口,值得推介!
蒜蓉包
白菌焗田螺