2022-10-15
见到喺尖沙咀新开左间西餐厅,仲有海景睇,一于趁生日过黎试下先。StarVerse除左系间海景西餐厅,原来仲有个大型舞台🥁可以俾live band演出助兴,可惜碍于防疫政策而未能推出住。餐厅环境宽敞舒适,座位又阔落,又可以望到维港景色,衬埋个蓝天白云,心情都特别好😄佢地个lunch set 已包括沙律/餐汤、主菜、甜品、饮品,非常丰富,而且卖相精致😍1️⃣ 前菜可选择汤或沙律,我地当然系每样一款试下啦,只后侍应就会奉上餐包,个包仲系暖架,好软熟👍🏻是日餐汤系薯仔忌廉汤,薯仔溶配上香滑嘅忌廉,口感好creamy,而沙律都唔马虎,除左有沙律菜同车厘茄,仲有藜麦、滑豆腐同鹰嘴豆,加埋个胡麻酱,非常清新。2️⃣ 美国顶级西冷配川式炒杂菜 $256牛扒🥩叫左5成熟,生熟度控制得好好,仲已经预先砌好哂,整齐咁排列上碟,颜色粉嫩,juicy仲好重牛味,就算唔点碟上的盐和黑椒都好够味😋旁边仲有上中式香料炒过嘅杂菜,黎个中式合壁,别有一番风味3️⃣ 焗脆猪柳圈配薯蓉洋葱汁 $236就咁睇个名,对呢度菜好有疑问,因为唔知咩系猪圈🐷原来系脆皮猪柳,外皮焗得好香脆,猪柳肉质又腍滑,咸香味重,仲保留到啲肉汁,下面仲有紫薯蓉,
1️⃣ 前菜
2️⃣ 美国顶级西冷配川式炒杂菜 $256
3️⃣ 焗脆猪柳圈配薯蓉洋葱汁 $236
就咁睇个名,对呢度菜好有疑问,因为唔知咩系猪圈🐷原来系脆皮猪柳,外皮焗得好香脆,猪柳肉质又腍滑,咸香味重,仲保留到啲肉汁,下面仲有紫薯蓉,好绵密同creamy,呢度菜好有惊喜💯
4️⃣ 甜品
提前同餐厅讲左会庆生,所以有生日写碟🎂朱古力蛋糕口感松软,好香朱古力味,唔会太甜,而巨峰提子卷都好好味,一啖一旧啱啱好😌
5️⃣ 餐酒🍾 $68
叫左红白酒各一杯,分别系智利嘅Sauvignon Blanc同南澳嘅红酒🍷正正常常
总的来说,有海景可以打卡,又有美酒美食相伴,可以同朋友或另一半黎chill下,期待疫情缓和后可以欣赏 Live Band🎸表演。
#foodis_coulle_hk_sm816