2020-01-06 356 浏览
早排去开沙田做完野,见到永年士多系沙田商场逆市开店,饿到扁的我就决定去试试。虽然餐厅唔算显眼,系商场的一旁,但胜在地方够晒大。虽然见到门口有人等紧位,我一个人就即刻有得入。门口有个卖鸡蛋仔,新鲜面包及蛋达的角落,系门口已经闻到阵阵的香味。食永年士多,当然系食佢出名的车仔面啦!餐厅的车仔面行经典路线,D𩠌同车仔面档差唔多。呢到除了有单点的车仔面外,仲有将受欢迎的𩠌放埋一齐的组合。女神面除了有充汉胶质的猪手外,仲有鲍汁焖花胶,养颜十足!如果大家同我一样,系一只无肉不欢的食肉兽,可以同我一样叫一碗男神面!呢碗男神面非常足料。如果想再丰富多少少,可以再额外加𩠌。面底有粗幼面、米粉、乌冬等可以选择。粗面比一般的面店更富有口感,食落又有蛋香,真系唔错。男神面内的牛肚牛柏叶入口都好弹牙。牛腩焖得好淋好入味,牛筋都食到个胶质。我一般都唔系好钟意食白萝卜,但呢块萝卜系我食过最甜的萝卜,而且入口无榨,口感又够淋,真系好食!食完个面就叫左杯野饮,本身见到有樽仔奶茶,点知比我见到有新野:抺茶红豆冰!红豆同抺茶呢对日系朋友,竟然系港系的红豆冰出现!抺茶香而不苦,红豆的量多,绝对值得一试。见隔离枱食得咁过隐,顶住

新鲜蛋达及面包

呢碗男神面非常足料。如果想再丰富多少少,可以再额外加𩠌。
男神面

粗面

男神面内的牛肚牛柏叶入口都好弹牙。
牛柏叶

牛腩焖得好淋好入味,牛筋都食到个胶质。
牛腩

牛根

萝卜

抺茶红豆冰

见隔离枱食得咁过隐,顶住个肚就黎饱的风险,就叫咗一份鸡蛋仔。鸡蛋仔新鲜即叫即做,每粒都涨卜卜。咬落去见到蛋浆馅有9成满,绝对唔系「揸流滩」

鸡蛋仔

我系一个爱写字爱分享的吃货!如果钟意我分享的,我邀请您订阅我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)
新鲜蛋达及面包
男神面