2024-02-01 44 浏览
朋友知我喜爱食潮州菜,特别带我去试吓呢间位于鲗鱼涌嘅陈仪兴尚潮楼,贪佢够晒正宗得来,食物质素亦相当高。点咗几个招牌小菜,包括鹅三宝、凉拌海蜇头、潮州鱼丸肉碎煮汕头白、老菜甫炖鲜猪肚汤。鹅三宝($298) - 呢度嘅招牌菜之一,由鹅片、鹅肝和鹅肠组成。鹅片鲜嫩多汁,肉质细腻,带有浓郁的鹅香。鹅肝口感滑嫩,入口即化。而鹅肠带有嚼劲同清爽口感。凉拌海蜇头($88) - 海蜇头爽脆可口,搭配醋汁及辣椒油,好清新开胃嘅小食。潮州鱼丸肉碎煮汕头白 ($228)- 呢个又系另一个潮州特色小菜,鱼丸弹牙爽口,汤汁鲜美,配搭汕头白一齐食,美味可口。二十年老菜甫炖鲜猪肚汤($78)- 呢个炖汤味道好浓郁,汤底清澈,入口带有鲜猪肚嘅甜味。猪肚洗得非常干净,汤炖得恰到好处,充满食材嘅鲜味,必食推介。潮州白粥($15@)绝对系潮州菜中嘅经典之一,呢度嘅潮州白粥做得唔错。白粥米粒饱满,粥身细滑,配上几道小菜,好夹好正。店员餐前餐后都会奉上功夫茶,茶香浓郁,回甘持久,为呢餐潮州菜画上完美嘅句号。餐厅环境阔落,枱与枱之间有屏风,私隐度甚高。无论系潮州菜的爱好者,定系想食下新口味嘅朋友都可以一试。