2021-12-17
因为好耐冇食过中餐,又想两公婆坐得舒服啲二人世界下,于是就上网search左呢间高级嘅潮州菜馆「金燕岛潮州酒楼」,仲要米芝莲推介添😆佢位于尖沙咀宝勒巷,所以极之方便!😉一入到去环境舒适,由于有订位所以可以坐卡位,私隐度极高,而且店员服务态度又好,食得好愉快😍我哋叫咗:竹笙响螺头汤呢个汤好好饮!首先完全冇味精,因为有竹笙同响螺头,令到个汤非常清甜,咸度适中❤️川椒鸡球鸡球唔算大粒,但系可以啱啱好一啖食晒,劲香辣油同辣椒味,但食落又唔系好辣,所以食几多都唔怕👍🏻佢半碟嘅炸紫苏叶超好食!脆卜卜好似薯片,同鸡粒一齐食口感丰富😋香煎蚝烙呢个真系值得推介!首先劲多蚝仔,口感鲜嫩多汁,又唔腥,夹系薄薄地嘅蛋饼入边,多到夹唔晒😊配埋雨褛同胡椒粉真系好出色!👍🏻👍🏻鱼蛋绍菜煲估唔到鱼蛋同鱼片都可以咁弹牙!以上汤亦清甜可口!鸳鸯甜晶包系红豆蓉同黄莲蓉嘅水晶包,两款嘅蓉都好滑,个人特别喜欢红豆蓉,唔甜得来又唔腻😍福果清心丸豆爽呢个就比较甜,所以食咗两啖就俾老公食😆但老公话以潮式甜品来讲算做得唔错😊总括嚟讲食物质素好高,环境又够舒适,所以真系值得再黎呀😋
竹笙响螺头汤
鱼蛋绍菜煲
估唔到鱼蛋同鱼片都可以咁弹牙!以上汤亦清甜可口!
鸳鸯甜晶包
福果清心丸豆爽
总括嚟讲食物质素好高,环境又够舒适,所以真系值得再黎呀😋
竹笙响螺头汤
鸳鸯甜晶包