2024-05-13
放工喺湾仔附近食饭,老公话带我去食好嘢,我心谂烧味饭会有几好食,点知呢度啲烧鹅同埋乳猪真系好正。原来呢一间餐厅系由米芝莲二星中菜部主厨创业,唔怪得知咁有水准啦,加上我见餐厅keep住烧乳猪烧鹅,唔系一早烧定晒好多货,真系新鲜好食。原只烧鹅髀拼乳猪一人餐 $180烧鹅髀个皮烧得好靓,酥脆得嚟又唔会干,肥美得来又唔会好多肥膏,肉质鲜嫩沾上酸梅酱好好食,食髀真系唔同啲。乳猪好鬼正,啲皮酥脆,唔硬,带少少烟熏香,乳猪唔会全部都系肥膏冇肉食,呢度啲乳猪系一层脆皮,然之后一层薄薄肥膏仲有充满肉汁嘅嫩肉。一人餐跟一碗饭、一个小食,即系腌青瓜云耳,同埋一碗老火汤。叉烧拼油鸡饭 $60油鸡好有惊喜,我哋冇特别加价要髀位,但系都好滑好滑,豉油味就正常,配蒽蓉食好正。叉烧就正正常常,唔干唔柴,都几稔,如果想再好食啲,可以加$5要肥㶶腩叉。凉拌海蜇 $50我仲加咗呢个小食,海蜇爽脆爽脆,少少辣,好开胃。
原只烧鹅髀拼乳猪一人餐 $180
叉烧拼油鸡饭 $60
凉拌海蜇 $50
我仲加咗呢个小食,海蜇爽脆爽脆,少少辣,好开胃。