2021-08-29
前日去开上环,同朋友行完街,喺信德中心附近谂住揾嘢食。见到地铁站附近开咗间精品咖啡店,望落装修都好靓,以蓝色为主调,我记得上网都见过呢间餐厅嘅介绍,于是就入去试吓。餐厅嘅装修几有格调,除咗地舖之外,仲可以上一层。上层嘅装修感觉就更加悠闲,如果想坐成日,可以选择坐上层。Smoked Salmon & Avocado Sandwich $78我拣左嘅主食系烟三文鱼同牛油果三文治,分量十足,可以叫餐厅帮手将面包加热。牛油果同三文鱼嘅份量好多,成个包都有,呢个包配咖啡真系一流。Canele $16Classic Scone $26Earl Grey Financier $16蛋糕同糕点嘅质素几高,canele好香甜,scone 嘅牛油味好足够,earl grey financier 嘅伯爵茶味好浓,价钱上CP值几高。Syphon Coffee $72精品咖啡嘅重点系可以自己拣自己钟意嘅豆。今次我就拣咗餐厅嘅Columbia 豆,主要嘅味道会有士多啤梨同酒味。用syphon冲煮嘅时候画面真系好靓,同埋浸泡形式冲出嚟嘅咖啡,味道上比较浓郁同平均,可以试出咖啡豆本身带有嘅味道。Dirty Chai
Canele $16
Classic Scone $26
Earl Grey Financier $16
Syphon Coffee $72
Dirty Chai $42
呢杯系朋友饮嘅,佢话Chai 嘅味道好浓郁。