2022-06-29
其实我个人嚟讲都几钟意温野菜打边炉,其他分店例如太古城、九龙塘亦有去过,但最钟意都系铜锣湾,因为暂时只有铜锣湾分店有放题餐目。通常有重要聚会我都会拣嚟温野菜打边炉,佢俾我嘅感觉就系「精致」,加上一来私人空间大啲,二来有120分钟食得冇咁赶。店员服务超好,但卫生可以再做好少少,例如坐日式凳个边成日见到好多一粒粒碎碎同头发,出面普通凳就冇呢个问题,所以有得拣我宁愿坐出面,反正可以落帘唔怕等位嘅人望住。讲开等位又存在一个好无奈嘅问题,由于温野菜太受欢迎每晚都劲多人等位,奈何等候空间位置唔多,容纳唔到咁多人,每次一开lift门都见到人山人海,完全出唔到lift。(所以重要日子最好book定位!)讲完环境就到食物,今次我地叫Set C,有澳洲M9和牛肩脊肉同美国上级牛肋肉作主打,亦多左苦瓜、芥菜、奶白菜等等嘅新鲜蔬菜,不过个人认为叫Set A或B会更抵食,皆因野菜同锅肴款式多又新鲜。我通常一开始会叫一个麻香椰菜,爽脆又好味,之后野菜就拣红心萝卜,有微微酸味好开胃,莲藕同南瓜同样必点。铜肴方面我极度推荐炸豆腐鱼球俾大家,非常松软口感极佳,另外墨鱼滑、免治鸡肉、虾丸同年糕福袋我都觉得唔错。