2021-07-12 45 浏览
因为疫情关系,本身同朋友既欧游都要取消。咁无办法啦,唯有系香港揾下啲西班牙餐厅当去左啦!同事就推介左我去Tapa room,咁岩同朋友过开海就黎试下先,地方唔难揾,系铜锣湾地铁站行5分钟左右就到。哇一去到门口,我地都要犹豫咗一阵有冇去错地方,因为成个feel 好外国呀! 坐底量缘完体温写完纸仔就即刻嗌嘢食啦!天气咁热叫左冻盘先凉一凉先,我地就叫左棒棒鹅肝同一个灸烧吞拿鱼。棒棒鹅肝系啲鹅肝酱Mix埋一齐再搓成一个棒棒糖咁嘅样,食落咸咸地口感几得意,不过都系少食多滋味,太多就会有啲滞,食唔落其他嘢㗎啦,所以同朋友分享就最好啦!吞拿鱼食落系有少少辣辣地,半生熟令到个吞拿鱼口感更佳,连埋啲沙律菜食超有夏天嘅感觉! 一流! !小食我地仲叫左个西班牙蛋饼。呢个西班牙蛋饼系一啲连埋薯仔加蛋焗成嘅一个批,食落感觉好实在!黑毛猪火腿球原本我哋以为系一粒粒嘅肉球,点知嚟到系一条条类似芝士条既炸物,咬咗一啖入边有啲火腿粒粒同埋一啲类似忌廉汁,脆口野送酒饮就岩哂!为咗配合呢个西班牙嘅vibe 我就叫左red sangria 朋友就叫左m-G&t。 red sangria 甜甜地,岩哂我地女仔饮易入口,唔错!朋

小食我地仲叫左个西班牙蛋饼。

黑毛猪火腿球

red sangria 甜甜地,岩哂我地女仔饮易入口,唔错!朋友个杯我试左啖,系青瓜加薄荷饮落好Refreshing! !

食完唔够喉我哋最后都嗌多咗一个西班牙猪胺。

落单嘅时候侍应都有提我地猪胺系大概八成熟,问我地ok吗?我觉得餐厅好贴心因为有啲人真系唔食太生嘅猪肉,但我哋系好食就得嘅心态就叫咗。嚟到八成熟系烧到啱啱好 仲好大旧好juicy!下边仲有啲薯仔,所以唔使惊食完会仲好肚饿!

最后黎到西班牙餐厅点可以唔食西班牙油炸鬼churro🥰
我每次去迪士尼都会买一条黎食,上枱嘅时候热辣辣,隔离仲有朱古力酱俾你点钟意嘅可以点埋一齐食,唔点嘅都已经好够玉桂味啦!

咁就过咗一个完美嘅brunch 食饱就去行街消化下啦!