2022-12-15
原来D2 place 有间咁正嘅餐厅🤩!佢门面大大只字写左Golfzon,我仲以为佢只 for打golf🏌️♀️但原来除咗打golf,都有嘢食,食物超高质!超推介❤️❤️❤️❤️・ 头盘自助沙律吧🥗 估唔到星期日食 lunch都系呢个价位!仲要系半自助式😳😳,劲正劲 surprise✨✨ ▸ 帕马火腿及莎乐美肠🥓 配 蜜瓜🍈沙律吧有Parma ham & Salami 配蜜瓜其实好吸引🤩🤩 证明佢哋头盘都会落足心机🥰 Parma ham肌肉同脂肪分隔明显、红行分明,油脂长线型分布✨✨而蜜瓜都好新鲜,好清甜爽脆🥰咸咸地嘅火腿加上甜丝丝嘅蜜瓜,好夹呀😆 而莎乐美肠都唔错,都夹个蜜瓜🍈 ▸ 鸡蛋薯仔沙律🥚🥔我觉得呢个沙律系三款入面最有心思同最好食嘅🥰🥰🥰,除咗水煮蛋同薯仔,佢仲有炸面包粒🍞同埋千岛酱,面头有少少迷迭香🌿为个沙律加左少少风味😍😍 ▸ 蕃茄青瓜沙律🥗呢款沙律系田园沙律😍包含多款新鲜蔬菜,例如,蕃茄🍅、青瓜🥒、火箭菜及生菜等各种沙律菜🥬,如果唔钟意食瓜,隔离都有净生菜🥬 ,我见佢啲沙律菜都洗得好干净😆卫生良好✨✨🥹 ▸ 沙律酱及配料🫙🥫除咗鸡蛋薯仔沙律之外,另外两种沙律都系冇酱料,所以餐厅都
・ 头盘自助沙律吧🥗
▸ 帕马火腿及莎乐美肠🥓 配 蜜瓜🍈
▸ 鸡蛋薯仔沙律🥚🥔
▸ 蕃茄青瓜沙律🥗
▸ 沙律酱及配料🫙🥫
除咗鸡蛋薯仔沙律之外,另外两种沙律都系冇酱料,所以餐厅都好细心提供左三款酱汁及炸面包粒❤️
▸ 餐包🥖
分别两款有蒜蓉包、牛油餐包😘,面包色泽均匀,焗得金黄✨分分钟拍得住出面啲面包店🤣🤣🤣蒜蓉包蒜蓉味超浓,每一啖都有蒜蓉味🧄,蒜蓉酱搽得好均匀,焗得脆卜卜,口感唔会太硬😍牛油餐包好软熟✨牛油未够重,劲香,最紧要个包够热,见佢新鲜出炉😳食多几个先😂😂前菜多到未食main都食饱🥹🥹🥹
▸ 餐汤🥣
两款西汤: 甘笋汤🥕、蘑菇汤🍄,两款都好好味,特别系个甘笋汤🥕,味道劲清甜,口感幼滑😍😍而蘑菇汤都好足料,见佢好多蘑菇碎😇😇而且菇味浓,好正🤓🤓好appreciate 佢连餐汤都有两款选择,而且味道又够好😚😚😚
・ 蜜糖芥末烧猪鞍配苹果蓉🍯🐷🍎 ($198)
第一次食咁滑嘅猪!平时出面食𠮶啲大部份都比较鞋,呢个又滑又多汁😊😊问返店员,原来口感嫩滑嘅秘诀系7成熟⁉️唔怕生?当然唔怕~ 因为店舖使用西班牙猪🇪🇸🐷靓猪当然唔怕😽😽用蜜糖芥末搽上面,烧得金黄色,配上自制嘅苹果蓉🍎,口感酸酸甜甜,几特别✌🏼✌🏼 烧猪鞍下面仲有啲炒荷兰豆、娃娃菜,本身个猪鞍已经好大块😁,加埋下面啲配菜真系够晒饱😆😆😆
・ 轻煎美国顶级西冷配特浓红酒汁🥩🍷 ($258)
呢个煎到 medium嘅西冷🥩,时间控制得啱啱好⏱️,熟度都Perfect👍🏾👍🏾👍🏾边位有少少筋,不过都唔会影响本身牛嘅味道😳佢好重牛味,肯定系靓牛😚😚隔离仲有特浓红酒酱汁🍷,点少少,已经好好食😋食真啲个牛有少少炭味🪵我估佢系有炭烧过,所以先会多一番风味🥳🥳隔离仲有薯条🍟热辣辣脆卜卜,有两款酱俾你点,分别系蕃茄酱同埋芥末蛋黄酱😍😍仲有好多烧蔬菜,蒜头、蕃茄、娃娃菜、荷兰豆,唔会净系食肉咁Heavy😂😂,将烧蒜头掉转,挤晒啲蒜粒出嚟,配埋落牛度都好好食😜😜,烧蕃茄好多汁,又甜又 juicy🥰🥰🥰🥰
・ 水果花茶🫖 (+$30)
个西式茶杯套装🫖好靓,啱晒打卡😚😚😚茶壶下面有蜡烛一直加热🪔,唔怕啲茶变冻😝 问咗店员,水果花茶系蜜桃乌龙口味,唔怪得杯茶又解腻,同时又带啲蜜桃🍑淡淡嘅香味😚,店员时不时仲会帮我哋加返水,加$30嘅花茶超抵加,仲要系for两个人添🥳
・ 环境🏡
圣诞就到,店内都好多圣诞嘅装饰,仲有一棵好可爱嘅圣诞树🎄环境阔落,啲木造枱凳设计得好靓🪑隔离有golf虚拟游玩区,中意都可以去下打😍😍
😋味道4.9/5
🏡环境5/5
🍽️服务5/5
🙆🏻♀️再去4.9/5
⭐️总体评分:19.8/20
💰总消费: $535/2人(有加一)