2021-09-29
#麻辣风云 💛今次讲嘅系位于铜锣湾京都广场嘅黄店💛麻辣风云💕本身只系喺荃湾有开店 但系而家铜锣湾都开埋分店😋😋所以就算喺新界定系港岛都可以去试吓啦😻😻店舖装修好有风味 舖头唔算太光猛 所以坐喺度堂食几有Feel🤩🤩加上店员服务态度真系好好👍🏻👍🏻不得不赞多佢几次✨✨酸菜鱼 $268💰(8.5/10)点可以少咗酸菜鱼呢碟𩠌🤤🤤放上枱面见到好大碟‼️ 而嗌嘅时候店员哥哥都会问你想食咩辣 男女小编就拣咗小辣☺️☺️觉得辣到啱啱好 唔使食得太辣 但又唔会冇咗个辣味😻😻令到酸酸辣辣咁好好食😋😋酸菜鱼啲鱼份量十足✨✨好软熟🤤🤤但系要小心嘅系佢有啲骨🙈🙈唔好啃亲😢😢 配料方面都有好多 有莴笋 有豆卜 金菇 芽菜 底下面仲有宽粉🤩🤩 宽粉索晒啲汁之后真系好好食😋‼️烟烟韧韧咁好正❣️❣️仲要有海量嘅酸菜💗💗真系比足料啊✨✨女小编食得津津有味✨✨炸馒头 $58💰 (8.5/10)炸馒头真系好有特色❣️❣️一放上枱个客已经俾佢吓亲 碟炸馒头系放咗喺㗎船上面⚜️ 架船仲会因为有干冰而不断出烟 令到好似烟雾离漫咁样🤤🤤🤤好吸引 打卡啱晒💗💗炸馒头本身外层炸到脆晒 仲要系金黄色💛💛但系咬落去 入面𠮶层仲有包嘅松软 成功做到外脆内
#麻辣风云 💛
酸菜鱼 $268💰(8.5/10)
炸馒头 $58💰 (8.5/10)
炸馒头真系好有特色❣️❣️一放上枱个客已经俾佢吓亲 碟炸馒头系放咗喺㗎船上面⚜️ 架船仲会因为有干冰而不断出烟 令到好似烟雾离漫咁样🤤🤤🤤好吸引 打卡啱晒💗💗炸馒头本身外层炸到脆晒 仲要系金黄色💛💛但系咬落去 入面𠮶层仲有包嘅松软 成功做到外脆内软☺️☺️ 而且仲会好油腻✨✨啱晒大家食🤍🤍 炸馒头本身系配炼奶 已经系一个好好嘅搭配😋😋但系呢度仲会送多三只酱俾你 有朱古力酱🍫葱酱麻酱🥜同埋抹茶酱🍵 食落去好新奇🤤🤤男小编好钟意配炼奶食 觉得呢个系Perfect match ❣️❣️但系女小编就觉得配抹茶酱好好食☺️☺️有好香嘅抹茶味 同埋唔会做到好假🍵🍵完全可以一次过满足晒你试晒四个酱嘅欲望‼️
京葱牛肉 $98💰 (8.5/10)
一放上枱就已经好香🤤🤤 见到牛肉份量超足料👍🏻👍🏻牛肉好大块 每块都唔会韧 反而好腍😻😻配白饭食一流 加上配埋好浓嘅香葱味 炒到个镬气😋😋 令到啲牛肉好入味💗💗食到好辣嘅时候再食返呢个 就可以中和返辣味‼️‼️
辣子鸡 $148💰 (6.5/10)
同样地叫佐小辣🤩🤩一上枱见到好多好多嘅辣椒🌶️同埋有好多花生🥜当然唔少得鸡🤤🤤 但系有少少可惜嘅系啲鸡有啲硬 同埋相对上冇其他主菜咁岀色🙈🙈但系鸡嘅份量都唔少㗎😋😋 鸡炸到本身嘅水份都流失晒🥲🥲所以食落去好硬😢而且炸粉比较厚🙈🙈所以食落去就好似食紧一旧好大旧嘅炸粉 口感比较差 而且味道虽然只系嗌咗小辣🤩但鸡味出唔到嚟🥲🥲
睇到呢度 快啲约埋朋友一齐去‼️‼️
推荐指数🌟 8 / 10 🌟
💛#巨B食黄店
📍#巨B觅食荃湾 #巨B觅食铜锣湾
麻辣风云 (铜锣湾)
⚜️铜锣湾骆克道491-499号京都广场5楼
⏱星期一至日 1130-2200