2024-08-14
高质铁板烧,朋友约我黎铜锣湾食高质烧肉~ 当初仲好惊食完会有一阵味,入到去楼底又高,抽风系统好完善,所以食完一啲味都无我地叫左个海鲜餐,首先上嘅系南非鲍鱼,它的口感非常鲜美,一啲都唔鞋唔硬,好软属佢只酱仲好好味😋 之后 带子鹅肝多士是另一道非常豪华的菜式,口感丰富,味道浓郁,个鹅肝简直不得了,烧到啲油脂刚好,外脆内软,夹埋多士食先无咁漏 。鱼佢地今日用左东星斑,铁板烧到个鱼皮脆脆咁,口感好滑,啖啖肉 。然后我最钟意食系呢碟 越南大虾配千层薯饼,虾非常弹牙,用左牛油煎超香,千层薯饼口感丰富,我本身又好钟意食薯饼,所以呢碟简直系我最爱 。朋友唔食牛,所以转左做豚肉,我就照食和牛;豚肉都唔差,和牛薄片唔太漏 。配埋炸蒜片,送酒一流 。两只肉都非常适合用来做铁板烧。跟手就系经典的铁板烧配菜同蛋炒饭,最后食唔哂要打包拎走 。最后甜品系烧茨饼(唔知系米咁写),口感好烟韧,虽然好饱都照食 。整体真系好唔错,值得再黎食!
跟手就系经典的铁板烧配菜同蛋炒饭,最后食唔哂要打包拎走 。