2019-02-03 159 浏览
新年流流同屋企人去上环办年货,见到春阳茶事呢间新嘅台式饮品店,大排长龙,我就买咗四杯同屋企人分享。饮品包装设计非常有心思,好有新年气氛。台式饮品都系偏甜,所以点左减糖,咁就啱啱好啦。饮品底层有鲜奶布丁同埋仙草,最上层就系鲜奶,整个配搭好夹,入口香滑,整体感觉有点像鲜奶布丁啊,系饮得嘅鲜奶布丁,口感几有趣。个人最钟意呢杯姜汁乌龙鲜奶茶,一打开个盖已经闻到姜汁香味,最啱冬天饮,乌龙茶同鲜奶比例刚好,令香滑嘅鲜奶里边渗出浓茶香,不错不错。饮过咁多间台式饮品,第一次见到有甘蔗鲜奶,饮落感觉几特别,真系似甘蔗汁同牛奶嘅混合,甘蔗既天然甜味好突出,冻饮好清新。讲真呢杯有啲失望,真系同维他柠檬茶冇咩分别,唯独系柠檬味比较自然,明显系用柠檬汁调味,里面有柠檬果肉,不过下次都系试吓其他款式好啲啦。

饮品包装设计非常有心思,好有新年气氛。

台式饮品都系偏甜,所以点左减糖,咁就啱啱好啦。

下午茶