2021-09-08
久违了~☺️ 自从疫情后真系少左出街食饭,一来仲有限聚令😕,二来都唔想增加风险…不过实在屈左太耐啦,同埋好难得在呢个时候仲揾到一D好食既餐厅😛,呢间礼真系我呢一年黎新认识既一间好野 🇯🇵🎌听闻佢最近都开左唔少分店,我自己就钟意黎呢间土瓜湾分店,有埋屯马线都真心好方便😆,由地铁站口出来都系3分钟路程就到🚶🏼♀️。呢日系星期六中午,好彩朋友预先book左枱,因为餐厅小本经营,位置都有限,目测连埋bar枱都系20个座位左右。我地前面有位妈妈想walk in都冇法了。餐厅本身装修好干净利落,深蓝色主题中间有个大星球的灯罩好靓得黎感觉好静好舒服🤩。加埋店员黎一杯热茶🍵,立即同出面有D隔绝左,唔错。Lunch menu相对比起a la carte平好多,好抵食! 而且份量都好!🤣六贯手握寿司配冷乌冬寿司🍣好有水准,鱼生够新鲜,质素也高,尤其系吞拿鱼🐟,可以话系拖罗级。帆立贝都好鲜甜,唔错! 冷乌冬份量好多,加埋配菜好丰富! 个茶碗蒸🍳都好好食,够足料。虽然呢个set系最贵,但都值回票价天妇罗乔麦面配生太卷我点左呢个餐,谂住唔会太大份,点知都系错!!!个乔麦面🍜真系大到食极都食唔完,小菜、茶碗蒸当然
六贯手握寿司配冷乌冬
天妇罗乔麦面配生太卷
我点左呢个餐,谂住唔会太大份,点知都系错!!!个乔麦面🍜真系大到食极都食唔完,小菜、茶碗蒸当然唔少得,天妇罗虽然唔系好多份,有两只虾🍤同两件蔬菜,但都真系够哂份量(除非你系无肉不欢)天妇罗都几有水准,唔会好油腻,只虾都好新鲜同甜,食落好弹口 生太卷🍣又可以足到你想食两啖饭既口痕感,哈😉
野川牛舌
都系想食热饭另一个好选择,牛舌🐮好香滑,又唔会烧过龙。因为配上唔少蔬菜🫑,包括唔同颜色的椒同埋洋葱,所以口感好丰富好有层次。个味噌汤都几好饮。
见好多枱人客都再有加串烧🍢,所以都心思思想试下,我地于是一人叫多一只烧鸡翼🐥,果然好juicy! 日本鸡翼本身少D油脂已经好食,再同盐烧下佢,实而不华! 如果唔好咁贵就完美了
最后店员也温馨提示like 埋 社交平台会送上雪糕🍦,我地分别点左芒果、豆腐同埋绿茶味,样样都不错! 果然系一间高水质既日式料理小店,建议大家先来试试中午的lunch set,毕竟性价比较高~😇🥳