2021-09-21
约左旧朋友聚餐,特意卜左间较静,而且景观非常开杨嘅法式餐厅 sky 726 ,餐厅中央系一个正正方方嘅酒水吧枱,右手边系开放式厨房,清楚睇倒入边煮食炉具等等非常清洁整齐;而餐厅坐位亦相当舒适。今日约左朋友大约6:00到达餐厅,餐厅系最高25楼层,高高在上,清晰见到窗外景观,密密麻麻、高高低低嘅大厦,堆砌成一幅好靓嘅拼图咁😌。今晚我order左一个set dinner ,朋友系素食者,佢就order左个素意粉🍝。🍝新鲜田园蔬菜配香蒜意大利粉翠玉瓜、迷你蕃茄、本菇、黄灯笼椒等等铺满整个碟面,睇落极之丰富,仲有☝🏼大量蒜片,引发到整个意粉有无穷嘅蒜香😋。Set Dinner🥣餐汤 - 好绵密嘅忌廉汤,够热,落些小黑椒粒味道更加提升。🥗希腊沙律 - 呢款沙律多以水牛芝士粒、黑橄榄、紫洋葱粒配合新鲜沙律菜加黑果醋拌匀,非常开胃嘅餐前菜。🍸精致小食 - 三文鱼mousse ,入口好似吸食带有三文鱼味道嘅一阵风咁😆⋯⋯ 好特别,好轻盈嘅一个餐前小食。🍴板热自家熟成西冷牛扒伴胡椒汁西冷牛扒order左7成熟,切开仍保持粉嫩,充满肉汁,入口牛味充足,近根位位置油花甘香;配菜嘅露笋苗青脆爽口;铺底系薯溶,
🍝新鲜田园蔬菜配香蒜意大利粉
🍝新鲜田园蔬菜配香蒜意大利粉
🥗希腊沙律
三文鱼 mousse
🍴板热自家熟成西冷牛扒伴胡椒汁
西冷牛扒order左7成熟,切开仍保持粉嫩,充满肉汁,入口牛味充足,近根位位置油花甘香;配菜嘅露笋苗青脆爽口;铺底系薯溶,入口好creamy 😋。
🍴板热自家熟成西冷牛扒伴胡椒汁
🍮甜品 - 咖啡奶冻,啡味好出,红桑子同士多啤梨略带酸,但配埋奶冻一齐入口,整个味道又balance番。
🍮咖啡奶冻