2019-04-01
屯门嘅虹桥有比较多甜品店,今晚我地就去咗呢一间叫爱添Appetite嘅甜品店,听闻店主系台湾人,所有见到餐牌都有一啲台湾小食,例如台湾肠,手抓饼,竽圆等等。但系嚟到呢度一定要试主打嘅甜品,就系梳乎厘喇!我哋试咗两款梳乎厘,第一款系Creme Brulee 梳乎厘,两件大大件嘅梳乎厘表面都有脆卜卜嘅焦糖,食落有唔同嘅口感,而雪糕我哋就拣咗海盐味道配奶盖:第二款我哋就点左Oreo芝士蛋糕朱古力流心梳乎厘,配Cookies & Cream 雪糕,朱古力味非常浓郁:除咗梳乎厘之外,我哋亦点左两客窝夫,第一款系珍珠奶茶窝夫,呢个简直系奶茶控嘅最爱,除咗佢面头系奶茶酱之外,成个窝夫都充满着奶茶香味,仲有珍珠同埋竽圆伴碟,再加埋奶茶味嘅雪糕,成个甜品都好奶茶呀:如果餐牌上面嘅窝夫都唔啱你心水嘅话,呢度仲可以自选窝夫㗎,可以拣窝夫嘅味道,奶油味道,配料,同埋雪糕嘅味道,咁就一定可以拣到一个啱你食嘅窝夫啦,所以我哋都拣咗一个自选口味嘅窝夫,以下呢个就系麻薯窝夫,配红豆小丸子,成个窝夫都烟烟un un,正:除咗甜品之外,我哋亦点左唔同嘅饮品,呢度嘅甜品好抵饮呀,大大杯,味道好之外,价钱亦都好抵,推介呢款碟
除咗甜品之外,我哋亦点左唔同嘅饮品,呢度嘅甜品好抵饮呀,大大杯,味道好之外,价钱亦都好抵,推介呢款碟豆花玫瑰荔枝梳打,每一啖都充斥着玫瑰嘅香味,而且卖相非常之讨,好童话feel嘅渐变色:
另外仲有水果茶,茶味浓郁:
呢一款起司奶盖四季春,表面有厚厚嘅奶盖,配埋四季春淡淡茶香,一浓一淡:
另一款推介嘅饮品就系爱芒芝芝,奶盖嘅味道做得十分出色,芒果沙冰味道非常之清新,仲可以饮到新鲜芒果肉:
除咗甜品之外,其实呢度都有好多咸点㗎,我哋叫咗一客综合台湾香肠,包括原味,香蒜味同埋墨鱼味,热辣辣,味道香浓,而且入口份量适中,每一件都可以一口食到,方便女士:
最后我哋仲点左一客酥炸猪扒面,佢嘅猪扒同面系分开上嘅,咁就唔会令到猪扒变淋喇,呢度嘅面配上榨菜,汤底微辣,会越食越开胃呢:
整体黎讲,我觉得呢一间爱添甜品店价格相宜,CP值非常之高,系值得encore嘅一间甜品店呀!