2019-05-03 154 浏览
铜锣湾返工有样好,就系lunch time想食咩都有,平有平食,贵有贵食~今日俾个客激到嬲嬲地,咁当然要对自己好d,食返d好野~之前见到呢间Tapa Room已经想去试下,不过同事们话贵,就咁skip左,今日一个人,就试下先~我叫左个lunch set,$168加一,食个lunch要呢个价,系有d肉赤🤪,不过食完之后,就会觉得值!🥰🎃是日餐汤 - 南瓜汤今日系南瓜汤,我钟意佢南瓜味重,南瓜肉比较多,唔会只饮到cream味,落足料,面头加左少少红椒粉,有少少辣,几醒胃!🐙前菜 - 薄切慢煮八爪鱼平时对八爪鱼无特别喜爱,不过呢个就真系几正,肉质爽口弹牙,加埋蕃茄、芝麻、橄榄油、黑胡椒......嘅dressing,酸酸甜甜,好醒胃,做头盘啱晒!🐷主菜 - 西班牙黑毛猪鞍架 伴 些厘醋烧汁 ($168)我成日都觉得要煮到一件好嘅黑毛猪系唔容易嘅事,因为太熟就会令肉质变韧,太生又怕有细菌,所以绝对系考厨师嘅经验!而呢一块虽然唔算系完美,不过我都俾90分佢👍🏻,因为当我切开嘅时候,系全熟得黎又唔算韧,充份保留到肉汁系猪鞍架里面,加埋醋烧汁,中和返肉类嘅腻,令本来好似好有份量嘅猪鞍,都可以轻松食清
今日俾个客激到嬲嬲地,咁当然要对自己好d,食返d好野~

南瓜汤

🎃是日餐汤 - 南瓜汤
薄切慢煮八爪鱼
🐙前菜 - 薄切慢煮八爪鱼
西班牙黑毛猪鞍架 伴 些厘醋烧汁
🐷主菜 - 西班牙黑毛猪鞍架 伴 些厘醋烧汁 ($168)
我成日都觉得要煮到一件好嘅黑毛猪系唔容易嘅事,因为太熟就会令肉质变韧,太生又怕有细菌,所以绝对系考厨师嘅经验!而呢一块虽然唔算系完美,不过我都俾90分佢👍🏻,因为当我切开嘅时候,系全熟得黎又唔算韧,充份保留到肉汁系猪鞍架里面,加埋醋烧汁,中和返肉类嘅腻,令本来好似好有份量嘅猪鞍,都可以轻松食清晒
🥔我想特别提下个薯菜 (傍边一粒粒个d丫~) 其实系薯仔粒,轻轻炒过,令外层脆卜卜,好似食紧薯片碎咁,加少少好椒粉,好惹味~😋
食完再叹返杯即磨咖啡,咩烦恼都冇晒~
里面嘅环境都好chill好舒适,加埋开放式嘅门口,有d去左西班牙嘅感觉~
价钱属于中上,不过值嘅~
南瓜汤
薄切慢煮八爪鱼