2023-10-02
我同女朋友好耐无特别庆祝周年纪念。今年系10周年,所以我决定book一间fine dining餐厅,如果大家想食fine dining但预算唔多既话,我建议大家可以试下呢间楼上fine dining👍🏻餐厅位于油麻地高氏大厦,大厦有好多质素麻麻既楼上cafe,但呢间系例外,而且系fine dining质素。Dinner set最平只系$328😱,而且可以用优惠价换购2只生蚝。装潢充满英伦风格,灯光昏暗,好适合二人晚餐🥰- 香烤牛骨髓伴意大利多士牛骨髓系今餐最惊艳既菜式,色香味俱全,牛骨髓入口即溶,油香扑鼻。配上香脆多士一齐食可以解腻😍- 生蚝生蚝来自爱尔兰,虽然唔系特别肥美,但肉质爽脆鲜甜,海水味几重,味道丰富。- 芝麻鸡翼鸡翼一共有四只,外皮炸得超级香脆,鸡翼好大只所以啖啖肉。- 餐汤餐汤有两款,分别系松露磨菇汤同椰菜花海鲜汤。前者囗感比较稠身,松露加上磨菇令味道非常浓郁,西汤平时都系粟米汤、洋葱汤或磨菇汤,今次系我第一次饮椰菜花海鲜汤,味道清甜,原来菜汤都可以咁好饮😋- 香煎法式鸭胸配新鲜蓝莓酱餐厅用慢煮方式烹调鸭胸,外脆内软,肉汁完全锁住系鸭胸入面😋- 卡邦尼意粉酱汁既颜色证明左
装潢充满英伦风格,灯光昏暗,好适合二人晚餐🥰
- 香烤牛骨髓伴意大利多士
- 生蚝
- 芝麻鸡翼
鸡翼一共有四只,外皮炸得超级香脆,鸡翼好大只所以啖啖肉。
- 餐汤
- 香煎法式鸭胸配新鲜蓝莓酱
餐厅用慢煮方式烹调鸭胸,外脆内软,肉汁完全锁住系鸭胸入面😋
- 卡邦尼意粉
酱汁既颜色证明左餐厅正宗做法,只用蛋黄同芝士都已经令意粉好creamy,猪面颊肉切成一粒粒,外皮香脆充满油脂,意粉煮得恰到好处,份量好多👍🏻
啫喱无咩甜品,不过入面有青提、蓝苺同火龙果,令啫喱充满水果天气甜味。
整体而言,今餐真系无可挑剔,牛骨髓同卡邦尼意粉最令人印象深刻,真系蔗渣价钱但烧鹅既味道,两个字抵食!