2014-06-11
前排一直为准备帮女朋友庆祝既生日事苦恼,特别系生日饭问题。我同佢一直都唔太钟意食自助餐,因为人太多而且我地又食唔得多。而且我地都钟意试新野特别系私房菜,就系我唔打唔撞既情况下揾到喱间叫Amina既餐厅所以就决定试下。一早系订位既时候提到想要张私稳度高d既位,点知当晚去到侍应就带左我地入房。当时真系有d喜出望外,估唔到佢地会有咁既提供。坐好侍应就为我地递上面包,同介绍menu。听侍应佢讲佢地冇menu要亲自介绍既原因,系因为佢地厨师系因应每日有咩食材先决定当晚menu,所以每日都有d唔同。听完一轮好详细既介绍之后我地order左d生蚝,生蚝种类都几多同因为有买一送一呢个优惠折左价钱比我地平时出面食开既平。所以我地叫左3款gillardrau, white peal 同一款叫oyster OR。Stater和牛他他,好浓牛味一d都唔血淋淋我女朋友就因为系生牛肉既关系叫左虎虾菠萝沙沙另一个,我女朋友话食落甜甜酸酸咁几得意。Soup因为我同女朋友都唔想饮冻蕃茄汤既关系,所以我地一叫。个汤非常黑非常浓。Entree我就叫左肥人,都几滑,不过就有少少根。我女朋友就叫左个黑毛猪意大利粉卷,佢话好似食
听完一轮好详细既介绍之后我地order左d生蚝,生蚝种类都几多同因为有买一送一呢个优惠折左价钱比我地平时出面食开既平。所以我地叫左3款gillardrau, white peal 同一款叫oyster OR。 Stater
和牛他他,好浓牛味一d都唔血淋淋 我女朋友就因为系生牛肉既关系叫左虎虾菠萝沙沙
另一个,我女朋友话食落甜甜酸酸咁几得意。 Soup
因为我同女朋友都唔想饮冻蕃茄汤既关系,所以我地一叫。个汤非常黑非常浓。 Entree
我就叫左肥人,都几滑,不过就有少少根。 我女朋友就叫左个黑毛猪意大利粉卷,佢话好似食西式做法中式肠粉咁。 中间食左个石榴味雪芭,呢个味道好清,连我喱个唔钟意食甜野既人都觉得佢ok,我女朋友仲大赞。 Main course
试下佢地出名既牛面肉,但因为卖晒所以只好下次再试。
所以最后叫M6澳洲和牛,叫左5成,绝对满足到对于冇肉不欢既我。 其实我女朋友不太喜欢食肉,不过特冇d咩其他选择,就叫左春鸡,但结果比和牛更惊喜,鸡胸煮得一d都唔老点左少少佢配既黑醋食味道仲好。而且成只鸡起晒骨,好放便食。希望下次佢可以提供多d非肉类既选择。 Dessert
简单的焦糖布丁。味道好好,好够滑。仲加分位系我只系系订时提过系庆祝生日,佢地竟然有记底甜品仲写上happy birthday字样。侍应话因为我冇提过咩名,所以佢地写唔到,仲话下次可以系定位时讲定想系甜品写d咩,好似周年纪念个d都得。 呢餐生日烛光晚餐我同我女朋友都好满意,佢都食得好开心。仲话钟意食私房菜既原因系贪佢够warn够亲切,唔会好似出面d餐厅食得咁区紧。虽然佢价钱拍得住d高级餐厅同d 5星级酒店,但我觉得以佢既食物质素绝对不低于佢地。不过当然有更大既进步空间,希望下次再会佢会俾至我地新既惊喜?!
题外话/补充资料:
Cash only..抵钻的是没加一服务费,不收开瓶费及切饼费。
听说还可以包场,将会是朋友聚会的一个新地方。