2024-04-12 1196 浏览
一直听过鱼一呢个名喺元朗大名鼎鼎,今次嚟咗铜锣湾分店享用晚餐。一入到门口,沿住楼梯落一层就到餐厅入面,一路落楼梯一路见到有好多个灯笼,好有迎宾感觉。🐻火灸牛肉他他火灸牛肉质地几滑,唔会烧到好柴,仲带有少少酱油味。🐻珍宝带子寿司果然系珍宝size,应该系我人生中食过最大块嘅带子,食落好爽口,亦都好鲜甜,一食难忘!上菜之前师傅预先喺带子𠝹几刀,显得好立体。🐻茶碗蒸+面豉汤蒸得好滑身,食到碗底见到有粉丝,蟹柳几入味,鸣门卷少少烟韧,口感唔错。面豉汤好有三文鱼味,冬瓜好出味几鲜甜。🐻席前烧-A5和牛职员会推张枱埋嚟喺客人面前烧,烧完一面再卷几卷烧另一面,几考职员耐心同功夫。食落完全系入口即溶,都系一食难忘🤤🐻鱼一极上丼饭一碗饭集合晒:牡丹虾、中拖罗、油甘鱼、鲜红鱼、日本鱿鱼、带子、三文鱼籽、海胆、葱吞腩蓉同埋三文鱼等等嘅刺身,饭系寿司醋饭。基本上每块刺身都好有鲜味好满足,尤其系中拖罗,差唔多系入口即溶,但系唔算好肥腻,送啖饭就平衡返,冇咁邪恶🤪🐻鱼一彩虹卷每一件都有两块唔同鱼嘅组合,啱晒唔同人嘅口味,有三文鱼、三文鱼籽、吞拿鱼蓉、海胆、蟹柳、青瓜。最有记忆点嘅系海胆,好鲜甜。🐻露笋牛肉卷牛肉肉

🐻火灸牛肉他他
火灸牛肉质地几滑,唔会烧到好柴,仲带有少少酱油味。

🐻珍宝带子寿司

🐻茶碗蒸+面豉汤

🐻席前烧-A5和牛

🐻鱼一极上丼饭

🐻鱼一彩虹卷

🐻露笋牛肉卷
牛肉肉质同牛肉他他差唔多口感,包住啲饭同爽口嘅露笋,食到令人好满足。

总评分:🍯🍯🍯🍯🍯(5/5)