2019-02-24
约左朋友到尖沙嘴行街直落食dinner,咁岩我地都好钟意识食四川菜,所以我地就拣左一间几出名既川菜餐厅到食野。佢既位置好方便,就喺正龙城药房对面。环境方面,佢既装修系中国风,坐得好舒服。点完菜,侍应就会送上小食,有卤蛋同海带丝。我地点左一啲前菜,包括蒜泥白肉同埋皮蛋豆腐。蒜泥白肉真系几特别,同出面𠮶啲好唔同,佢系好通透,薄薄一片,加埋啲蒜泥真系好好味。皮蛋豆腐既皮蛋黄系有少少流心,配埋滑滑既豆腐一齐食,正!粉面方面,我地叫左鸡丝麻辣伴凉粉同埋担担面,呢度既凉粉唔系出面啲扁扁既凉粉,而系圆形既,而且食落去好滑。担担面好有麻酱既味道,一啖一滋味!黎食四川菜,当然要食啲水煮菜式啦!我地就叫左水煮黄蟮片。呢个菜望落真系满江红,不过我地叫左小辣,所以食落去都可以接受,岩唔系太食得辣既人既口味。仲有葱爆羊肉同带子炒鲜奶都唔错!最后,我地仲一人点左碗酒酿丸子,完美既ending!顺带一提,呢度既哈密瓜汁同火龙果沙冰都好好肉,配辣野好解辣!👍🏻
点完菜,侍应就会送上小食,有卤蛋同海带丝。 我地点左一啲前菜,包括蒜泥白肉同埋皮蛋豆腐。蒜泥白肉真系几特别,同出面𠮶啲好唔同,佢系好通透,薄薄一片,加埋啲蒜泥真系好好味。皮蛋豆腐既皮蛋黄系有少少流心,配埋滑滑既豆腐一齐食,正! 粉面方面,我地叫左鸡丝麻辣伴凉粉同埋担担面,呢度既凉粉唔系出面啲扁扁既凉粉,而系圆形既,而且食落去好滑。担担面好有麻酱既味道,一啖一滋味! 黎食四川菜,当然要食啲水煮菜式啦!我地就叫左水煮黄蟮片。呢个菜望落真系满江红,不过我地叫左小辣,所以食落去都可以接受,岩唔系太食得辣既人既口味。
仲有葱爆羊肉同带子炒鲜奶都唔错!
最后,我地仲一人点左碗酒酿丸子,完美既ending! 顺带一提,呢度既哈密瓜汁同火龙果沙冰都好好肉,配辣野好解辣!👍🏻