2020-11-18
喺深水埗呢边做完嘢已经好肚饿,经过附近见到呢间价钱几平嘅小店,就决定系依度晚餐☺️餐牌选择几多,不少都系家庭菜式,由餐厅店主和其家人即日制作,就好似舖头名一样,整体好有家的感觉☺️餐厅主打饺子类食物,有多款唔同嘅口味选择,例如比较少见嘅芫荽猪肉饺同埋菠菜猪肉饺,亦可以选择煎饺或汤饺😝菠菜猪肉饺+芫荽猪肉饺 🥟~选择咗汤饺,汤底系是日靓汤-粉葛赤小豆汤🥰汤底好浓郁,仍然保持温热,散发出淡淡中汤嘅香气,而且十分足料,附送不少汤料,就好似返屋企饮汤嘅感觉一样😍仲附送了自制辣菜,为味蕾增添了少许刺激的感觉☺️饺子亦十分出色,Size超大,一只饺子比一根汤勺还要大,只只饱满,一啖咬落去尝到薄薄嘅外皮包着满满的馅料,而且吸收晒汤底精华🥳菠菜猪肉饺包住嫩滑嘅菠菜,亦有猪肉的厚实质感☺️芫荽猪肉饺则比较重芫荽香气,同猪肉味道相配衬☺️卤水鸡翼(4只)~鸡翼啱啱卤起,仍然保持温热,只只饱满,卤水的酱汁渗透在每一层鸡肉内,咬落去感觉十分juicy,而且质感亦很嫩滑😋麻辣猪肚~猪肚份量很多,适合两个人share,麻辣酱汁分量适中,对于平时比较少食辣嘅我都接受得到,带来不少刺激味蕾的感觉,感觉很醒神🤣猪肚亦十分爽脆,质
菠菜猪肉饺+芫荽猪肉饺 🥟~
菠菜猪肉饺包住嫩滑嘅菠菜,亦有猪肉的厚实质感☺️
芫荽猪肉饺则比较重芫荽香气,同猪肉味道相配衬☺️
卤水鸡翼(4只)~
麻辣猪肚~
猪肚份量很多,适合两个人share,麻辣酱汁分量适中,对于平时比较少食辣嘅我都接受得到,带来不少刺激味蕾的感觉,感觉很醒神🤣猪肚亦十分爽脆,质感不会过老过韧🤤
开心果芝士蛋糕~
坊间比较少见的口味,估唔到开心果同cream cheese嘅味道系咁夹,整体充满开心果香味,亦有cream cheese嘅浓郁芝士味道,味道不会过甜🤤
热杏霜~
最后以一杯热杏霜作结,滑溜溜嘅质感以及杏仁的香气为整到晚餐带来完美的结束☺️