2024-09-18
有次去大角咀个边突然间好想食日本野,系咁多间餐厅之间呢间闹市中的小店份外醒目。而且外面亦有很多泊车位,非常方便驾驶私家车既人士黎光顾。店舖环境都和日式居酒屋差不多,有几幅日本艺术作品,店里面放住几chill既日本歌,未点餐之前个人放松晒。坐位都几舒服,好快就点菜喇~我和另一半点左饮品先,日本的麒麟一番搾啤酒,待应非常快拎埋一个酒杯给我。细心个点个酒杯仲冻的,能够确保啤酒倒入杯个下杯酒仲系冻的。另外我地仲叫左一支完熟桃子果汁,酸酸甜甜容易入口。第一道前菜上左一份和风刺身沙律,真心抵食。里面除外沙律菜之外,仲有三文鱼、油甘鱼、真鲷、八爪鱼脚仲有厚厚的带子刺身,份量超级多先要68元,每一片刺身都系厚切。卖相整得好靓色彩缤纷。火灸三文鱼加州卷味道都算几清新,刺身部位鱼脂味好香,配埋馅料的玉子蛋、青瓜味都几清新唔油腻。特上刺身拼盘刺身份量十足,师傅都好舍得,油甘鱼和带子都是厚切的,食材质素高好新鲜。牡丹虾刺身味道鲜甜,个头比拇指还要粗,肉质弹牙爽口。摆盘都好优雅,好似艺术品一样。角切杂锦鱼生丼刺身份量颇多,寿司饭用的米是日本珍珠米,质感良好。寿司饭醋调味唔会太浓盖过本身的米香,平衡恰到好处。跟饭
店舖环境都和日式居酒屋差不多,有几幅日本艺术作品,店里面放住几chill既日本歌,未点餐之前个人放松晒。坐位都几舒服,好快就点菜喇~ 我和另一半点左饮品先,日本的麒麟一番搾啤酒,待应非常快拎埋一个酒杯给我。细心个点个酒杯仲冻的,能够确保啤酒倒入杯个下杯酒仲系冻的。另外我地仲叫左一支完熟桃子果汁,酸酸甜甜容易入口。
火灸三文鱼加州卷味道都算几清新,刺身部位鱼脂味好香,配埋馅料的玉子蛋、青瓜味都几清新唔油腻。 特上 刺身拼盘刺身份量十足,师傅都好舍得,油甘鱼和带子都是厚切的,食材质素高好新鲜。牡丹虾刺身味道鲜甜,个头比拇指还要粗,肉质弹牙爽口。摆盘都好优雅,好似艺术品一样。 角切杂锦鱼生丼 刺身份量颇多,寿司饭用的米是日本珍珠米,质感良好。寿司饭醋调味唔会太浓盖过本身的米香,平衡恰到好处。跟饭仲有一碗用木碗装的面豉汤,如果觉得单食饭会口渴,碗汤就岩岩好,又唔会令人觉得太饱。 芝麻鸡翼上菜个阵都系岩岩炸好,外脆内嫩,鸡翼表面洒左好多芝麻,份外惹味。 吉列广岛蚝炸得好香,外皮没有出油,蚝肉尺寸都大,咬开个下都有啲蚝汁渗出黎,配埋沾汁酸酸甜甜很夹。 串扬拼盘有好多内容,有多春鱼、茄子、莲藕片、紫苏叶豚肉、秋葵、芦笋豚肉,真系花多眼乱,紫苏叶豚肉和芦荀豚肉都好多肉汁,一边食一邉流出黎,热辣辣真系好味道。莲藕片和茄子都唔油腻甜甜的很易入口,这道菜非常推荐,真系食出惊喜! 总括而言,餐厅环境真系唔错, 侍应哥哥都几细心会偶然问下我地有冇需要,系细节位度都考虑到客人的需要。食物质素都算唔错,炸物类菜式都是现做的,啲炸物表皮起码无甩皮甩骨或者放凉的情况。刺身油甘鱼同三文鱼色泽都非常新鲜,其他刺身份量都足够,值得会再黎多一次~