2024-01-29 41 浏览
又到晚饭时间,朋友话油麻地地铁站附近有间楼上越南餐厅,好就脚,又抵又好食,咁不如去睇睇。餐厅是全层,餐牌选择都OK,呢度用QR code落单,而水就外面自己斟。我同朋友点左主食、小食、烤法包、米纸虾卷、饮品同甜品,劲多嘢食。蟹膏蕃茄汤河:份量多,都几大碗,望落几丰富。汤底鲜甜,里面有蟹膏饼、生菜、蕃茄、扎肉、豆卜同芽菜等,非常足料。蟹膏饼好够味,蕃茄大大件有半个,豆卜够吸汁,整体几丰富。香茅鸡翼:外皮搽左蜜糖,甜甜地够脆,颜色几靓。鸡肉几嫩滑,火喉控制得几好,煮到刚刚好熟,好味。烤猪肉法包:法包烤得够硬够脆,猪肉味道腌得几好,咬落软熟juicy,味道甜甜地,里面有生菜同青瓜,一齐食无咁油腻,估唔到都几好食。米纸虾卷:包得圆润够实正,里面有虾、香菜、生菜、萝卜丝同朦粉等。味道清新,爽口,虾几大只,配自家酱沙嗲酱一齐食仲好食。饮品:我叫左杯牛油果沙冰,朋友就叫左杯芒果沙冰。沙冰已打溶,两杯口感幼滑creamy,唔太甜唔太冻。淡淡牛油果味,唔会觉得好漏,几好饮。班兰糕:卖相都几靓,有三层唔同味道,口感烟韧。面果层班兰味,中间层系椰汁咪,最底系绿豆蓉。三种味道mix埋几夹,食到唔同嘅香味。芒果

芒果糯米卷:有两大件,够睇头。外皮够烟韧,芒果系完整,好实在,甜甜地,几好。
榚点:有好多款唔同味道,我哋叫晒。有榴梿榚、芋头榚、椰汁马豆榚、椰汁红豆糕同椰汁紫米糕。各款榚点都几好,榴梿榚同芋头榚口感比较软绵,味道较浓,咬落去就知食紧咩味道。其余榚点口感较结实,硬度刚好,整体唔太甜,OK㖞。
2024-01-24