2017-10-10
同朋友去荃湾行街, 朋友话有间餐厅想试, 话不如行完街去食啦! 好呀! 横掂未食过, 一试无妨, 餐厅名叫 Chalet = 瑞士小木屋, 名字已够吸引, 餐厅的装潢令你真的有如走进休闲的小木屋内我们叫了一份Dinner Set再另叫一份小食....Dinner Set ~ Daily Soup - 杂菜汤 杂菜汤配的面包外表平平无奇, 但其实外皮劲松脆, 内里的筋性高, 好好食即时妹仔大过主人婆, 杂菜汤成为配角Dinner Set ~ Appertizer - 香煎带子配红花汁带子煎封了表面, 内层保留嫩滑的新鲜带子口感, 酱汁为名贵的蕃红花(Saffron) - 皆因15,000朵番红花才能收集到100克的雌蕊柱头, 混合蛋黄酱 & 酸忌廉造成Dinner Set ~ Main Course - 美国Prime西冷牛扒(8oz)焗甜薯 - $298最后上埋主菜喇! 系我地最期待的西冷牛扒...最钟意西冷扒的牛味够香够浓, 即使餐厅预先将酱汁淋上都唔会影响西冷扒本身的味旁边的焗甜薯系紫心蕃薯呀!!! 蕃薯焗得好腍身, 几时都系新鲜蕃薯比副产品好食Dinner Set ~ Desse
好呀! 横掂未食过, 一试无妨, 餐厅名叫
Chalet = 瑞士小木屋, 名字已够吸引, 餐厅的装潢令你真的有如走进休闲的小木屋内 我们叫了一份Dinner Set再另叫一份小食....
Dinner Set ~ Daily Soup - 杂菜汤
即时妹仔大过主人婆, 杂菜汤成为配角
最后上埋主菜喇! 系我地最期待的西冷牛扒...
感觉上Panna Cotte会比较考功夫, 所以就放弃了泡芙, 细细个的Panna Cotte作为饭后甜品都几配合, 牛奶味超浓郁
炸鱼外层的炸浆唔厚, 而且炸得够干身, 所以令你唔会抗拒咁将成旧鱼连炸粉一齐食
鱼肉厚身又够嫩滑, 唔系一般薄到好似纸皮嘅急冻鱼柳