2016-01-07 1256 浏览
闹市净土 少油健康美味素食 今日因公事到尖沙咀,呢区食肆喺租金压力下,每逢12点集体放饭,必定人多位少招呼差,见到有间楼上铺,而且卖素食,心谂顺便清清肠胃食番餐素,今日就喺度食午餐。 上到楼上,得一两枱客,装修比较旧,胜在光猛干净,座位阔落又唔使等位。坐低即刻有壶茶饮,仲要免茶位,侍应姐姐摆低个午餐牌,见到啲午餐都不过系$40包埋碗汤,非常抵食。所以都无谓睇其他餐牌,就一于叫午餐啦。 姜茸腿粒炒饭$40饭粒炒得干爽俐落,颗粒分明,饭不油腻,可见系即叫即炒,而且师傅炒功一流。素腿粒炒完好香口,味道几可乱真,姜味特出均匀,呢个饭系我帮衬咁多间素食馆中最有水准嘅炒饭,虽然系午餐,亦无将货就价,马虎对待。 香椿菜煎蛋角配白饭$40好似白饭鱼煎蛋嘅做法,椿菜切得细碎,一来毋须大力咀嚼,令煎蛋更滑溜,二来切碎后椿菜味更突出,食落清新,同样师傅煎蛋嘅油分控制得宜,蛋身无多余油脂,啱晒想修身及追求健康人仕。例汤以豆类为主,配以少量瓜类,味道清淡,但不甜味。以往一啲技术欠佳嘅素食店,有时为咗令斋菜保持嫩绿,唯有用过量食油烹调,致令人食完成口油,口感唔

闹市净土 少油健康美味素食

姜茸腿粒炒饭

姜茸腿粒炒饭$40

香椿菜煎蛋角

香椿菜煎蛋角配白饭$40

例汤以豆类为主,配以少量瓜类,味道清淡,但不甜味。

以往一啲技术欠佳嘅素食店,有时为咗令斋菜保持嫩绿,唯有用过量食油烹调,致令人食完成口油,口感唔好之余仲有损健康。所以好开心揾致到呢间少油素食店。
2015-10-14
姜茸腿粒炒饭