餐厅: 樹屋 (H Code)
资讯:

推荐指数: 🌕🌕🌕🌕🌑—————————————————————📍HK 中环/鲗鱼涌 - Tree House 树屋 🌳🔸 Olives and Rocket Sourdough Pizza $128 | 8/10第一次食纯素+酸种披萨 ~ 味道有惊喜又丰富‼️比想象中好食好多~ Pizza嘅材料包括 火箭菜 + 烤甜椒 + 自制油渍蕃茄干 + 核桃 + 橄榄,所有食材分开都感觉麻麻地,但神奇在放埋一齐异常夹 👍 博饼皮用酸种包整,口感烟靭脆口,零舍特别 🍕 唯一缺点就系食唔惯橄榄阵味...食净晒… 🫣🔸 Sakura Bowl (Reg size $78 / Large size $128) | 6/10可以自由选择不同食材配搭【酸种包卷饼 Sourdough Flatbread 🌯】or【沙律 Salad Bowl 🥗】沙律可选一半沙律(Mixed greens/Kale & Romaine) & 一半谷物(4-grain mix: brown rice, red rice, quinoa, millet) 🌸 而Sakura Bowl 就有: 番茄干 + 枝豆 + 烤粟米/节瓜 🌽

推荐指数: 🌕🌕🌕🌕🌑
—————————————————————
📍HK 中环/鲗鱼涌 - Tree House 树屋 🌳

Sakura Bowl

🌸 而Sakura Bowl 就有: 番茄干 + 枝豆 + 烤粟米/节瓜 🌽 真系咩颜色都有,完完全全做到营养均衡✨ 平时有食开沙律嘅小编觉得个bowl唔heavy又好味,但同行朋友就觉得dry dry地 + 得阵菜味少少寡 😯
Fried Cauliflower

🔸 Fried Cauliflower $65 | 7/10
无想像过炸椰菜花会好味~ 用咗烟熏辣椒面糊/芝士/pickle/芝麻酱 调味而成,味道颇丰富~

Walnut Brownie

🔸 Walnut Brownie $45 | 9/10
♥ 非常推荐 ♥ 一定要试!黑朱古力味非常浓,内里加入核桃有咬口。甜度perfect池,唔怕食完甜到起痰。🍫 另外,brownie用咗 椰子油 + 蔗糖 + 亚麻籽粉 整成,即使话减肥都可以当cheat snack 咁食都无问题!

Homemade Lemonade

🔸 Homemade Lemonade $35 | 8/10
用蔗糖调味无咁死甜,又加入薄荷叶 + 香茅增添香味!估唔到咁简单嘅饮品都有咁多细节,小编好欣赏Treehouse对推广素食嘅用心~

🥢 @treehouse.eco
📍地址:中环砵甸乍街45号The Steps ‧ H Code地下1号舖
Walnut Brownie
  • Walnut  brownie
  • Olives and Rocket Sourdough Pizza