2017-01-23
今日收工去左铜铁湾行街街,行到去Times附近开始觉得饿饿地,本身想过登龙街食拉面,但系朋友介绍话系鹅颈桥底有间隐世的拉面店。见朋友咁推介,决定行过隔离街食!呢间拉面店细细间,除左一张四人台外,就系7丶8个拉面位。咁我地当然坐拉面台位,可以望下师父点煮呀麻我就选左最传统的「魂」,即系原味的浓豚骨汤。大约5丶6分钟就有得食啦。先讲个汤底先,豚骨汤好浓,有D稠身的感觉,但系饮落口觉得好舒服,唔会觉得太黏口。猪骨味好香,而且唔会好油腻,我个朋友重要所有汤都饮哂添。而个面系选取曲身面,弯弯的面可以吸到大量的汤汁,可以尽情咁饮到好味的汤底。面身煮得几爽身,唔会太腍,而且份量都几多,好抵!至于配料,主要系木耳丶叉烧同糖心蛋,叉烧肉味好浓,而且大大片,油香得黎唔算太肥腻。糖心蛋有流心的效果,蛋黄配上面同汤底去食,又系另一种享受。
呢间拉面店细细间,除左一张四人台外,就系7丶8个拉面位。咁我地当然坐拉面台位,可以望下师父点煮呀麻 我就选左最传统的「魂」,即系原味的浓豚骨汤。大约5丶6分钟就有得食啦。