2019-01-15
今晚同好耐冇见既老友去食饭,佢住九龙区,就佢方便就拣左系观塘食,问佢有冇咩好推荐,佢就谂到呢间,话坐得耐味道又几好。餐厅内外先走过一条长长楼梯,就会到餐厅,门口有花圃做Background,有啲魔法既感觉,衬返餐厅个名,内里空间都大。食物选择影左行楼梯上餐厅时既Menu,有唔少选择,可以散叫亦可以叫SET餐,老友食过Set Menu话抵食,所以我地都系叫Set。Set Dinner MenuMenu:餐汤、餐包、主菜、餐饮,可以简单概括即系3 Courses menu,可以加个自助沙律吧,但冇加到。白酒煮青口 $44推广价$44可以食到青口,听到都觉得好吸引,所以叫黎试下,以$44黎讲好大兜,份量十足,可惜唔算新鲜,味道较逊色。Set Dinner Menu:餐包、餐汤餐包几好,好SOFT又唔会食空气,而餐汤有红汤白汤,要左红汤,味道还可以,当然一定要有汤渣,微酸,唔算浓稠但亦唔会过稀。Main Course:三色芝士酱烧猪肋骨配烤菠萝 $178劲多芝士系猪肋骨上面,成条骨长过手臂,都几抵食,系出面食Pork Ribs动不动都$200几,呢到连个set咁叫都系$178,肉质都算稔,而
餐厅内外
食物选择
Set Dinner Menu
白酒煮青口 $44
Set Dinner Menu:餐包、餐汤
劲多芝士系猪肋骨上面,成条骨长过手臂,都几抵食,系出面食Pork Ribs动不动都$200几,呢到连个set咁叫都系$178,肉质都算稔,而且几入味,我比较少食会舖芝士系面既Pork Ribs,估唔到又几Match,唔会太咸。配菜都唔可以忽略,烤菠萝真系好清甜而且热腾腾,好正。
Main Course:菠菜大虾扁意粉 $168
意粉炒得比较干身 ,用左蒜片辣椒炒香,食落几弹牙,带微辣好惹味,而大虾开左边,可惜得一只,略为单调左少少,呢款相对上冇咁抵食。
餐饮:冻焦糖咖啡(+$10) & 冻咖啡(+$10)
冻咖啡类都要另加$10,都算大杯,焦糖咖啡面头仲有奶泡添。
提拉米苏 $48
一餐完整既西餐又点少得甜品,虽然个SET冇包,我地就另外叫个Tiramisu试下。卖相好吸引,用成个木板连透明玻璃盖上,摆盘超级有心思,仲有食用花瓣碎,蛋糕用冧酒浸到好软,十分重酒味,不过个底就过湿,底部稔哂,而cream就做得几smooth,整体酒味十分出,中意食酒味重Tiramisu既朋友会中意。
3 Courses menu每人都只系$200左右,都几抵食,而份量都多,相比之下Pork Ribs真系好值得叫黎试下。