2015-02-23
登龙街又一间拉面店,门面光鲜,以鱼汤沾面做卖点!日式装修!已经5点,门口只有3个人排队,等了10分钟可以入座,搭枱坐一张二人枱,座位阔落,椅子下有个箱放物品,和式深木家私!客人出入店员都会大声招呼!好传统嘅面店!地方相对同一条街嘅拉面店好坐!面嘅款式唔多!小食反而比想像中多!拉面窝心有大中细size,但价钱一样,只有特大要加钱!呢间以沾面出名!所以我叫个沾面(中)!沾面汤仲可以拣辣味(不过第一次食,拣咗正常先)再加个细饺子(3只)饺子先到,店员仲会比一盆一种酱油一齐上(醋、酱油、辣油)我每种落啲,先讲个饺子,皮薄但烟韧,无破裂,入面辣咀嘅肉汁好正,猪肉碎嫩滑,只只都好味!配埋酸辣混合酱油,好开胃惹味!正!豚骨鱼介沾面(中):沾面鱼汤好杰,好似BB仔糊仔咁,龙虾汤橙色,面条另用碗上,枱面介绍讲要夹一条面试弹牙度,照做夹一条入口,的确好弹牙,有咬口,再慢慢夹一著面落汤食,汤汁够杰,里面有豚肉角,有𡁻口重肉味!鱼汤挂面能力强,食第一啖觉得好味,鱼汤够热,不过有点腥(可接受)面条弹牙,不过当食到中段,过了冷河嘅面越浸,汤已经唔够热,变成我最怕嘅微暖,腥味又再浓啲,就开始唔钟意,而且汤汁都好多,
登龙街又一间拉面店,门面光鲜,以鱼汤沾面做卖点!
面嘅款式唔多!小食反而比想像中多! 拉面窝心有大中细size,但价钱一样,只有特大要加钱!呢间以沾面出名!所以我叫个沾面(中)!沾面汤仲可以拣辣味(不过第一次食,拣咗正常先)再加个细饺子(3只)
饺子先到,店员仲会比一盆一种酱油一齐上(醋、酱油、辣油)我每种落啲,先讲个饺子,皮薄但烟韧,无破裂,入面辣咀嘅肉汁好正,猪肉碎嫩滑,只只都好味!配埋酸辣混合酱油,好开胃惹味!正! 豚骨鱼介沾面(中):沾面鱼汤好杰,好似BB仔糊仔咁,龙虾汤橙色,面条另用碗上,枱面介绍讲要夹一条面试弹牙度,照做夹一条入口,的确好弹牙,有咬口,再慢慢夹一著面落汤食,汤汁够杰,里面有豚肉角,有𡁻口重肉味!鱼汤挂面能力强,食第一啖觉得好味,鱼汤够热,不过有点腥(可接受)面条弹牙,不过当食到中段,过了冷河嘅面越浸,汤已经唔够热,变成我最怕嘅微暖,腥味又再浓啲,就开始唔钟意,而且汤汁都好多,介绍度话可以沾完面加热猪骨汤再饮,但我又见唔到有猪骨汤放枱面,加上都几饱就无再问店员!荀条爽口但无味,沾汁都唔可以即刻入到味,味道只留在表面!鸡蛋唔算流心,但个蛋黄好甜(唔系糖嘅甜)天然嘅甜味好惊喜!好重蛋味!青葱爽口! 跟餐汽水忌廉:够冻正常,可以缓和下鱼汤嘅浓味!不过如果餐饮除了汽水之外,有热饮选择会好点(玄米茶或樽装茶都好呀)对于唔饮冻饮嘅我会好啲!
食物可以一试,唔同一般日本人拉面店,但服务要改善下,首先店员都系后生仔女,有两个男后生店员一边执枱,一边用粗口倾偈(我唔系咁纯品,唔听得粗口,但𠮶刻环境咁干净,比较刺耳)而且帮我落单嘅店员无问我要冷面定热面(我系听到隔离枱落单个个有问)服务唔够细致!只收现金唔方便!