2021-07-04
今日同朋友食生日饭,咁我哋就book咗呢一间尖沙咀日式餐厅到食饭,咁其实入面啲装修都几OK同觉得有啲jp style,当然啦要试过先知道系咪坚,咁我哋叫咗以下食品。竹刺身盛: 有拖罗、三文鱼、 油甘鱼、 鲷鱼甘虾同赤贝。 咁其实自己最钟意就系三文鱼, 因为呢间啲三文鱼我觉得几新鲜而且冇根及好有肉地有咬口, 仲有鲷鱼亦都好新鲜所以其实呢间嘢啲鱼生系唔错的。三文鱼松叶蟹肉卷: 呢个卷其实我最钟意嘅就系佢啲寿司米,虽然佢三文鱼同蟹肉都几新鲜同有鲜味,但系佢个醋米饭比较接近日本嘅寿司米,所以我觉得寿司饭系做得比其他嘢好, 大家可以试下呢一度寿司卷。烤鳕鱼干: 呢个鳕鱼干有啲似鱿鱼干,咁其实佢烤咗出嚟热热地,几好食再加埋七味粉就辣辣地,呢个餐前小食我觉得真系ok的。咁跟住我哋叫咗啲串烧就有田乐烧豆腐、厚牛舌、鹿儿岛黑豚五花腩、萨摩赤鸡腿肉: 咁其实呢啲串烧我觉得大致上都ok,烧到恰到好处,但其实我自己就比较钟意个豆腐,因为个豆腐就有少少似臭豆腐,面头有啲甜酱喺度,另外有少少回想返以前食过嘅臭豆腐,虽然呢个豆腐绝对唔系臭的,味道我觉得系几好食,只不过佢个煮法系ok嘅。什锦天妇罗汤乌冬: 呢个天妇罗
什锦天妇罗汤乌冬: 呢个天妇罗乌冬我觉得个天妇罗个个都炸得几好,尤其是系个虾有鲜甜味,而且每一块嘅天妇罗炸到唔系话有太多油,而且面包糠同个食物嘅比例我谂有8/2嘅分例。 另外个乌冬极都唔错,起码都系弹牙嘅,有啲似手打乌冬,钟意食天妇罗嘅朋友呢个可以一试。
煎冲绳豚肉饺子: 呢一个饺子我觉得个皮薄馅都算多,最重要嘅就系佢个饺子汁,而且味道亦都几独特, 有啲spicy,所以试饺子嘅朋友一定要点个粉。
最后如果经开尖沙咀嘅朋友,可以试下呢间日本餐厅,因为自己觉得呢间餐厅啲鱼生其实都新鲜的, 其他炸物亦ok,所以可以一试。