我系钟意食日本野嘅港女🇯🇵,不过对于我嚟讲,寿司醋饭比起鱼生更吸引,又或者两样一齐食较佳,哈哈。正正因为咁,我特别留意有乜地方专食丼饭,「丼燃食堂」系其中一间我好想试的。店舖位于旺角花园街,门口有好多大字报🤣,行过不难发现。店内装修亦贯彻同样风格,成个感觉好活泼,整体亦算坐得舒服。餐厅顾名思义,主打丼饭🍚,预设有八款,另外亦可自选。价钱属合理水平,最平$118已有交易!我哋嗌咗两个丼饭,再加卷物,食物卖相好靓。焦糖三文鱼卷($68),呢个卷物可算话系为打卡而设📸,因为店员会前来点火,火焰效果强劲,仲维持咗几分钟🔥。三文鱼上面落咗砂糖,再经火炙,所以形成焦糖脆脆,甜甜哋几正。卷物嘅其他馅仲有蟹籽、蟹柳、青瓜同紫菜等。九公丼($178),9️⃣呢款即系有九款刺身🍣,包括海胆、三文鱼、三文鱼籽、牡丹虾、日本松叶蟹肉、蟹籽、带子同拖罗蓉。丼饭馅料超丰富👍,更不乏较贵嘅食材,例如海胆同拖罗蓉,佢哋味道鲜甜,无边样令人失望。值得一提嘅系寿司醋饭酸度同湿度适中,好食😋。虎燃四皇丼($118),🐯呢款系丼燃火爆丼,即系火炙款式,仲可自选酱汁,我哋要咗富咸香嘅明太子酱。鱼生包括左口鱼边、三文鱼、蟹棒、赤虾同
九公丼
虎燃四皇丼
虎燃四皇丼($118),🐯呢款系丼燃火爆丼,即系火炙款式,仲可自选酱汁,我哋要咗富咸香嘅明太子酱。鱼生包括左口鱼边、三文鱼、蟹棒、赤虾同蟹籽,全部都好适合拎去炙烧,并可将鱼油香堆出嚟🐟,特别系左口鱼,入口溶化。
饮品方面,餐厅系会提供热茶的🍵,但我哋都嗌咗冷泡茉莉绿茶冷泡桂花乌龙茶,每枝$15。两者味道清香,各有特色,最重要系冇糖,可消滞。
总括嚟讲,丼燃食堂嘅出品唔错,如果好似我咁钟意食丼饭,呢间专门店就啱晒你😝。我个人好推介虎燃四皇火爆丼,性价比高之选,既美味又食得饱!
虎燃四皇丼