2021-06-24
每个月都带妈咪至少食一餐OMAKASE, 今日就拣左尖沙咀一间叫「寿司丰」食lunch。防疫措施限定下, Lunch OMAKASE分左两个时段入座, 分别12:00同13:30,lunch除左有OMAKASE, 仲有定食选择, 而大部份帮衬嘅都系拣OMAKASE。估唔到呢度都几多人帮衬, 平日吧台全full, 我地拣左$780/位嘅OMAKASE套餐, 包括有前菜、3款刺身、5款寿司、1款熟食、汤、甜品前菜:冻豆腐菠菜芝麻酱: 豆腐有淡淡豆香, 配上芝麻酱, 配搭隐阵够match, 菠菜冇涩味日本鸡蛋蒸: 鸡滑得入口即溶, 蛋香味偏淡3款刺身: 带子: 厚切肥美, 淡淡鲜甜 章红鱼: 淡淡鱼香味, 有鱼嘅弹性中拖罗、大拖罗中: 有少少鱼油唔会干身, 鱼质湿润 (相比平时放题食到嘅质素差天共地)大: 鱼油更加丰富, 质地很滑5款寿司伊左目: 口感爽甜左口鱼: 淡鱼香, 鱼纤维较多, 爽鲭鱼: 鱼皮微微火炙, 鱼质地超软滑北海道马粪海胆: 有些少海水味, 每粒软软地, 未至于入口即化中拖罗: 食过刺身, 寿司类可以再encore一次中拖罗1款熟食: 烧油甘鱼鲛 另外再上酸汁, 萝卜蓉,
估唔到呢度都几多人帮衬, 平日吧台全full,
我地拣左$780/位嘅OMAKASE套餐,
包括有前菜、3款刺身、5款寿司、1款熟食、汤、甜品
前菜:
日本鸡蛋蒸: 鸡滑得入口即溶, 蛋香味偏淡
3款刺身:
带子: 厚切肥美, 淡淡鲜甜
章红鱼: 淡淡鱼香味, 有鱼嘅弹性
中拖罗、大拖罗
大: 鱼油更加丰富, 质地很滑
5款寿司
伊左目: 口感爽甜
左口鱼: 淡鱼香, 鱼纤维较多, 爽
鲭鱼: 鱼皮微微火炙, 鱼质地超软滑
中拖罗: 食过刺身, 寿司类可以再encore一次中拖罗
1款熟食: 烧油甘鱼鲛 另外再上酸汁, 萝卜蓉, 青柠
其实表面已平均洒上盐调味, 基本上唔洗再点酸汁食已经好正, 皮带微脆香口, 鱼肉多汁, 质地几滑
面豉汤: 味道刚好唔太浓, 当中有唔少黄芽白索左个汤, 入味
最后送上士多啤梨蛋糕: 质地松软, 有淡淡清香士多啤梨味, 配上中间嘅cream同埋少少士多啤梨酱, 整体唔会太甜, 不错!