2023-11-29
今日朋友book咗一间隐世餐厅,我揾咗20分钟先揾到,一入到去,原来系食蒸海鲜,我们叫咗两个一人前既海鲜set,原价$9XX,现在做半价449,睇落去都算底食,唔知海鲜生唔生鲜呢~一开始职员就将碗碟放落蒸炉消毒,确保卫生,之后就上了一碟五款既海鲜,里面有青口,蚝,大虾,圣子同一款贝类(唔记得叫咩贝😂)第一样蒸的是加拿大大虾,很厚肉,加小小车鼓油一口食哂,好满足第二样蒸圣子,好大只,好爽第三蒸鲍鱼,唔算好大,但都有返咁上下size,不错第四就样就系贝类,青口同乜乜贝,海水味超强,不用调味已经很够味~原来以上只系头盘,接着黎先系主角首先食澳龙,虽然龙虾不算好大每人半边,原只开边蒸,能保留龙虾的汁水,又多肉,正~之后蒸只未见过既蟹,经理说,这个叫石头蟹,这只蟹捕捉时间只有6月-12月,因为这只蟹大部份时间只会在深海石那之间,发情先会出来,以最靓嘅姿态去求偶,所以颇为珍贵,讲到肉质,好细致,真系好食,唯一美中不足就是肉少~接住来这个𩠌是最欣赏的,就是奄仔蟹,我谂大家都知道奄仔蟹的质感,我都不用说太多,唯一可以讲这只奄仔蟹超级大,肉多蟹膏多,现在都回味紧~跟住食埋蒸菜同埋个海鲜粥底,大满足~总括
第二样蒸圣子,好大只,好爽
第三蒸鲍鱼,唔算好大,但都有返咁上下size,不错
原来以上只系头盘,接着黎先系主角
跟住食埋蒸菜同埋个海鲜粥底,大满足~
总括黎讲,物超所值
经理说,基本上大部份海鲜都系野生,根本上就不需要豉油,已经够晒味道~